Nasturcja wraca do łask i wyraźnie zaznacza swoją obecność na liście kwiatów jadalnych. W Peru znana była już w XVI wieku. Była składnikiem surówek, a później też leczniczych wywarów. Ale to było dawno temu. Do nas dotarła z Holandii, za jej obecność odpowiadają tamtejsi ogrodnicy, którzy dokonali zmian, tworząc nasturcję większą o pomarańczowych kwiatach. Ale pełniła wyłącznie funkcję ozdobną. Stąd to całe zamieszanie i niepewność, czy można uznać jej kwiaty za jadalne. Z czasem odkryto również jej drugą naturę i zaczęła być składnikiem wielu dań. Teraz zyskała miano hitu lata 2024.

Jakie są odmiany nasturcji?

Jak już wiemy, początkowo kwiaty miały kolor pomarańczowy, obecnie występują w wielu barwach, ale dominująca jest pierwotna wersja. W polskich ogrodach można spotkać jeszcze:

  • nasturcję mniejszą – osiąga mniejsze rozmiary
  • nasturcję pnąca – potrafi pięknie spowijać
  • nasturcję kanaryjską – ma żółte i postrzępione płatki
  • nasturcję błękitną – jak sama nazwa wskazuje, kwiaty mają piękną, błękitną barwę
  • nasturcję trójbarwną – płatki przybierają różne kolory
  • nasturcję włóczęgę – to odmiana nasturcji kanaryjskiej o jasnych kwiatach i zielono-niebieskich liściach, o tendencji do pnięcia się

Co można zrobić z jadalnych kwiatów nasturcji?

Kwiaty mają lekko pikantny smak, przywodzący na myśl chrzan, pieprz i gorczycę. Jadalne są zarówno kwiaty, łodygi, jak i liście. Dobrze sprawdzają się jako składnik kanapek (zamiast sałaty, rukoli lub roszponki), sałatek i nalewki, liście mogą zastąpić bazylię w pesto, a także lecznicze napary. Dodaje się je też do past kanapkowych (liście i nasiona), np. z jajkami, majonezem i pokruszonym twarogiem lub żółtym serem. Kwiatami również często dekoruje się dania – można je położyć na wierzchu potrawy lub obok niej – np. sałatki lub deseru typu pana cotta lub legumina, albo na talerzyku obok niej. A teraz przechodzimy do konkretów.

Przepis na sałatkę z nasturcji z pomidorem i melonem

Do przygotowania tej prostej sałatki potrzebne nam będą:

  • świeże kwiaty nasturcji
  • garść rukoli
  • kilka listków sałaty
  • 200 g pomidorów malinowych lub bawole serce, sprawdzą się też pomidorki koktajlowe
  • 200 g melona – ulubiony rodzaj
  • 200 g świeżego ogórka szklarniowego lub gruntowego
  • sól i pieprz do smaku
  • dressing z oliwy, miodu i soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kwiaty i liście przebieramy, usuwając zanieczyszczenia. Można je dodatkowo położyć na chwilkę, żeby upewnić się, że nie natkniemy się na jakieś żyjątka. Potem myjemy je i osuszamy delikatnie na ręczniku papierowym, a jeszcze lepiej w wirówce do sałaty. Rozrywamy je na mniejsze kawałki. Warto zostawić kilka kwiatów do ozdoby.
  2. Rukolę i sałatę myjemy, osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
  3. Pomidory myjemy i kroimy w większą kostkę lub na ósemki. Jeśli wybraliśmy koktajlowe, to możemy przekroić je na pół, a mniejsze zostawić w całości.
  4. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę.
  5. Melon obieramy, usuwamy z niego pestki. Miąższ tniemy w kostki.
  6. Do szklanki lub słoiczka wlewamy oliwę (80 ml), wyciskamy sok z cytryny (15 ml, czyli 1 łyżkę) i 10 ml płynnego miodu. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.  
  7. Na większy półmisek przekładamy nasturcję, rukolę i sałatę. Delikatnie mieszamy. Następnie układamy ogórki, melon i pomidorki. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Polewamy miodowo-cytrynowym dressingiem. Podajemy od razu po zrobieniu.

Jak suszyć nasturcję?

Nasturcję z łodygami związuje się sznurkiem i wiesza w dobrze przewiewnym miejscu, temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza. Alternatywą jest włożenie do piekarnika – rośliny suszymy w niskiej temperaturze, przy otwartych drzwiczkach. Z kolei same liście, kwiaty i owoce (bez łodyg) wolą ciemne miejsca i temperaturę ok. 60 stopni Celsjusza.

Jakie są inne jadalne kwiaty?

Niektóre z nich dobrze znamy i nie budzi to naszego większego zdziwienia. Najpopularniejsze z nich to:

  • bratki
  • fiołki
  • rumianek
  • róża
  • szałwia
  • malwa
  • mniszek lekarski
  • lawenda
  • hibiskus
  • ogórecznik lekarski