Nasturcja wraca do łask i wyraźnie zaznacza swoją obecność na liście kwiatów jadalnych. W Peru znana była już w XVI wieku. Była składnikiem surówek, a później też leczniczych wywarów. Ale to było dawno temu. Do nas dotarła z Holandii, za jej obecność odpowiadają tamtejsi ogrodnicy, którzy dokonali zmian, tworząc nasturcję większą o pomarańczowych kwiatach. Ale pełniła wyłącznie funkcję ozdobną. Stąd to całe zamieszanie i niepewność, czy można uznać jej kwiaty za jadalne. Z czasem odkryto również jej drugą naturę i zaczęła być składnikiem wielu dań. Teraz zyskała miano hitu lata 2024.
Jakie są odmiany nasturcji?
Jak już wiemy, początkowo kwiaty miały kolor pomarańczowy, obecnie występują w wielu barwach, ale dominująca jest pierwotna wersja. W polskich ogrodach można spotkać jeszcze:
- nasturcję mniejszą – osiąga mniejsze rozmiary
- nasturcję pnąca – potrafi pięknie spowijać
- nasturcję kanaryjską – ma żółte i postrzępione płatki
- nasturcję błękitną – jak sama nazwa wskazuje, kwiaty mają piękną, błękitną barwę
- nasturcję trójbarwną – płatki przybierają różne kolory
- nasturcję włóczęgę – to odmiana nasturcji kanaryjskiej o jasnych kwiatach i zielono-niebieskich liściach, o tendencji do pnięcia się
Co można zrobić z jadalnych kwiatów nasturcji?
Kwiaty mają lekko pikantny smak, przywodzący na myśl chrzan, pieprz i gorczycę. Jadalne są zarówno kwiaty, łodygi, jak i liście. Dobrze sprawdzają się jako składnik kanapek (zamiast sałaty, rukoli lub roszponki), sałatek i nalewki, liście mogą zastąpić bazylię w pesto, a także lecznicze napary. Dodaje się je też do past kanapkowych (liście i nasiona), np. z jajkami, majonezem i pokruszonym twarogiem lub żółtym serem. Kwiatami również często dekoruje się dania – można je położyć na wierzchu potrawy lub obok niej – np. sałatki lub deseru typu pana cotta lub legumina, albo na talerzyku obok niej. A teraz przechodzimy do konkretów.
Przepis na sałatkę z nasturcji z pomidorem i melonem
Do przygotowania tej prostej sałatki potrzebne nam będą:
- świeże kwiaty nasturcji
- garść rukoli
- kilka listków sałaty
- 200 g pomidorów malinowych lub bawole serce, sprawdzą się też pomidorki koktajlowe
- 200 g melona – ulubiony rodzaj
- 200 g świeżego ogórka szklarniowego lub gruntowego
- sól i pieprz do smaku
- dressing z oliwy, miodu i soku z cytryny
Przygotowanie krok po kroku:
- Kwiaty i liście przebieramy, usuwając zanieczyszczenia. Można je dodatkowo położyć na chwilkę, żeby upewnić się, że nie natkniemy się na jakieś żyjątka. Potem myjemy je i osuszamy delikatnie na ręczniku papierowym, a jeszcze lepiej w wirówce do sałaty. Rozrywamy je na mniejsze kawałki. Warto zostawić kilka kwiatów do ozdoby.
- Rukolę i sałatę myjemy, osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
- Pomidory myjemy i kroimy w większą kostkę lub na ósemki. Jeśli wybraliśmy koktajlowe, to możemy przekroić je na pół, a mniejsze zostawić w całości.
- Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę.
- Melon obieramy, usuwamy z niego pestki. Miąższ tniemy w kostki.
- Do szklanki lub słoiczka wlewamy oliwę (80 ml), wyciskamy sok z cytryny (15 ml, czyli 1 łyżkę) i 10 ml płynnego miodu. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
- Na większy półmisek przekładamy nasturcję, rukolę i sałatę. Delikatnie mieszamy. Następnie układamy ogórki, melon i pomidorki. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Polewamy miodowo-cytrynowym dressingiem. Podajemy od razu po zrobieniu.
Jak suszyć nasturcję?
Nasturcję z łodygami związuje się sznurkiem i wiesza w dobrze przewiewnym miejscu, temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza. Alternatywą jest włożenie do piekarnika – rośliny suszymy w niskiej temperaturze, przy otwartych drzwiczkach. Z kolei same liście, kwiaty i owoce (bez łodyg) wolą ciemne miejsca i temperaturę ok. 60 stopni Celsjusza.
Jakie są inne jadalne kwiaty?
Niektóre z nich dobrze znamy i nie budzi to naszego większego zdziwienia. Najpopularniejsze z nich to:
- bratki
- fiołki
- rumianek
- róża
- szałwia
- malwa
- mniszek lekarski
- lawenda
- hibiskus
- ogórecznik lekarski















