Klasyczne pesto bazyliowe znajdziemy w każdym sklepie, ale też łatwo zrobimy w domowym zaciszu. Wystarczy tylko spora garść listków świeżej bazylii, dobra oliwa, trochę tartego sera, ulubione pestki lub orzechy i czosnek dla wyrazistego aromatu. Okazuje się jednak, że przepis na domowe pesto można zrobić również na bazie czegoś, co rośnie nam za darmo pod stopami. Pewien popularny kwiat to świetna baza do aromatycznego sosu, a wciąż mało osób o tym wie. Poznajcie ten sprytny przepis i już nie przepłacajcie w sklepach za gotowy produkt ze słoiczka. 

Jak zrobić domowe pesto? Wykorzystajcie popularny kwiat z podwórka

Jednym z najbardziej niedocenianych jadalnych roślin, jakie codziennie mijamy na podwórku, są kolorowe nasturcje. Wiele osób tylko podziwia je z daleka i nawet nie zdaje sobie sprawy, że są jadalne, a do tego bardzo smaczne i wartościowe dla organizmu. Nasturcja ma w sobie bowiem cenne olejki eteryczne, sole mineralne i sporą ilość witaminy C, a wszystko to sprawia, że działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. 

Co ciekawe, nasturcja ma jadalne zarówno kwiaty i liście, więc obie te części można wykorzystać do domowego pesto. Zbierzcie więc je przy najbliższej okazji i zamieńcie w przepyszny sos, który przyda się w kuchni do wielu przepisów. 

Jak zrobić pesto z nasturcji?

Przepis na pesto z nasturcji jest banalnie prosty. Aby je zrobić wystarczy jedynie kilka klasycznych dodatków, takich jak dobrej jakości oliwa z oliwek, kilka ząbków czosnku, tarty ser i dowolne orzechy bądź pestki. Świetnie sprawdzą się tu zarówno orzeszki pinii, które wykorzystuje się w tradycyjnym włoskim pesto z bazylii, ale ich to wiele tańszym, a równie dobrym zamiennikiem mogą być też nasiona słonecznika, migdały, nerkowce czy orzechy włoskie. Dla podbicia ich aromatu, warto dodatkowo lekko podprażyć je na patelni, a wtedy domowe pesto będzie jeszcze pyszniejsze. 

pesto z nasturcji przepis

Źródło: Getty/iStock

Prosty przepis na pesto z nasturcji

Składniki:

  • kilka garści kwiatów i liści nasturcji,
  • pół szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Orzechy włoskie lekko prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie kwiaty i liście nasturcji jadalnej dokładnie płuczemy, a czosnek obieramy ze skórki. Wszystkie składniki blendujemy na gładkie pesto i na koniec doprawiamy do smaku solą. Gotowe pesto z nasturcji przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni. 

Jak wykorzystać nasturcje jadalne w kuchni? Inne pomysły

Tak przygotowane pesto to prawdziwy przysmak, ale kwiaty nasturcji jadalnej można też wykorzystać w kuchni na wiele innych sposobów. Będą nie tylko piękną dekoracją różnego rodzaju gotowych dań na bazie mięs, warzyw czy ryb, ale i wartościowym ich składnikiem. Można je dodawać do sałatek lub jako dodatek na kanapki. Takie kolorowe płatki idealnie sprawdzają się też do dekoracji deski serów i wędlin, którą podaje się jako przystawkę na imprezowe stoły. Co więcej, z kwiatów nasturcji przygotowuje się też cenne napary czy nalewki.

Z czego można zrobić pesto?

Bazylia i nasturcja, to nie jedyne rośliny, z których można przygotować smaczne pesto. Warto sięgnąć po liście rzodkiewki, pietruszkę, rukolę, jarmuż, a nawet liście szczawiu. Pozostałe składniki i sposób wykonania zostają takie same. Wypróbujcie różne smaki i wybierzcie swój ulubiony.