Zamiast piec kolejną blachę ciasta, często robimy rogaliki, które są idealne do kawy, do pracy, albo do szkoły. Szybkie rogaliki z ciasta francuskiego, albo kruche rogaliki z 3 składników znamy od dawna. Jednak nie każdy chyba jeszcze słyszał o tych z topionego ciasta drożdżowego?

Rogaliki topione z ciasta drożdżowego

Nie każdy chyba jednak słyszał o takim wykorzystaniu ciasta drożdżowego. Topione ciasto drożdżowe to metoda znana od lat, ale ciągle mało wykorzystywana. Największą zaletą tego przepisu jest to, że nie trzeba długo czekać, aż ciasto drożdżowe wyrośnie, Wystarczy zatopić je w lodowatej wodzie, by drożdże zaczęły wydajniej pracować. Dzięki takiej technice samo ciasto też jest trochę inne po upieczeniu. Niesamowicie delikatne i puszyste w środku, na zewnątrz wychodzi minimalnie twardsze i kruche, dzięki czemu nic z nich nie wypłynie podczas pieczenia. Co równie ważne rogaliki topione robi się dużo szybciej, bo nie trzeba czekać, aż ciasto drożdżowe będzie wyrastać w ciepłym miejscu. Zróbcie rogaliki topione według tego przepisu, a nie wrócicie do klasycznego.

Przygotujcie:

  • 1 kg mąki,
  • 2 kostki masła lub 1,5 margaryny,
  • 5 łyżek cukru,
  • pół szklanki mleka pełnotłustego,
  • 3 jajka,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki śmietany,
  • szczypta soli,
  • powidła śliwkowe lub marmolada

Do szklanki przełóżcie drożdże i rozetrzyjcie je razem z cukrem i mlekiem. Odstawcie na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie połączcie w misce przesianą mąkę, śmietanę, jajka, rozczyn i ostudzone wcześniej roztopione masło. Zagniećcie ciasto ręcznie lub za pomocą miksera tak, aby uzyskać gładką masę. Uformujcie zgrabną kulę i przełóżcie na chwilę do garnka z lodowatą wodą z kawałkami lodu. Kiedy wypłynie ciasto na wierzch, wyjmijcie je i osuszcie bawełnianą ściereczką. Wałkujcie po kawałku ciasto i wykrawajcie trójkąty. Na każdym z nich nałóżcie powidła lub marmoladę. Zawijajcie dokładnie kruche rogaliki i przełóżcie na blachę do pieczenia. Pieczcie w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut. Wcześniej możecie posmarować z wierzchu jajkiem lub tylko żółtkiem. Posypcie z wierzchu cukrem pudrem lub posmarujcie lukrem.