Rogaliki drożdżowe z ciasta topionego to coś co moja rodzinka lubi najbardziej.
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
2 jajka
1 kostka margaryny
ok 2 łyżek cukru
5 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
nadzienie-według upodobań: marmolada twarda, zasmażka z jabłek itp
Kruszonka:
1/2 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru
12 łyżek mąki
Rogaliki drożdżowe z ciasta topionego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotować rozczyn z drożdży, mleka (można lekko podgrzać do ok 30 st.- w wyższej drożdże "umrą"), 1/2 łyżeczki cukru i 5-6 łyżek mąki - dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z przesianej mąki, margaryny, cukru, soli i jajek zagnieść ciasto. Dodać rozczyn i dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w gazę lub ściereczkę i włożyć do naczynia z zimną wodą tak aby utonęło i było przykryte wodą - gdy będzie gotowe ciasto wypłynie (w zależności od drożdży - ok. 10min.). Po wyjęciu ciasto oprószyć mąką i pokroić w plastry, lekko je rozwałkować i zawijać wraz z nadzieniem formując rogale lub bułeczki. Rogaliki posypać przygotowaną kruszonką (połączyć ze sobą wymienione składniki rozcierając w palcach). Można dodatkowo posmarować rozbitym białkiem jajka. Piec w 180C ok 35-45 min. sprawdzając patyczkiem. Smacznego!