Rogaliki drożdżowe z ciasta topionego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotować rozczyn z drożdży, mleka (można lekko podgrzać do ok 30 st.- w wyższej drożdże "umrą"), 1/2 łyżeczki cukru i 5-6 łyżek mąki - dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z przesianej mąki, margaryny, cukru, soli i jajek zagnieść ciasto. Dodać rozczyn i dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w gazę lub ściereczkę i włożyć do naczynia z zimną wodą tak aby utonęło i było przykryte wodą - gdy będzie gotowe ciasto wypłynie (w zależności od drożdży - ok. 10min.). Po wyjęciu ciasto oprószyć mąką i pokroić w plastry, lekko je rozwałkować i zawijać wraz z nadzieniem formując rogale lub bułeczki. Rogaliki posypać przygotowaną kruszonką (połączyć ze sobą wymienione składniki rozcierając w palcach). Można dodatkowo posmarować rozbitym białkiem jajka. Piec w 180C ok 35-45 min. sprawdzając patyczkiem. Smacznego!
Komentarze