Domowa wędlina zawsze smakuje zdecydowanie lepiej, niż kupna. Wiemy, co dodajemy do środka i jak świeże jest mięso. Najczęściej robimy pieczoną szynkę, schab, albo boczek. Można je zrobić metodą gotowania, albo pieczenia. Oba sposoby wymagają poboru prądu albo gazu. A czy wiecie, że doskonałą wędlinę dojrzewającą można zrobić bez gotowania i pieczenia? Potrzebujecie tylko cukier, sól, przyprawy i czasu. To wszystko, by zrobić doskonały dojrzewający schab.

Dojrzewający schab bez gotowania i pieczenia

  • 1200 schabu wieprzowego bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • niepełne 1/2 szklanki soli
  • 1/2 łyżki stołowej peklosoli
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry

Przygotujcie szklane naczynie, najlepiej podłużne, jak keksówka. Wsypcie na dno naczynia cukier. Umyjcie mięso, osuszcie papierowym ręcznikiem i dokładnie natrzyjcie cukrem, który wsypaliście do naczynia. Mięso włóżcie do naczynia, przykryjcie folią spożywczą i schowajcie do lodówki na 48 godzin. W międzyczasie kilka razy odlejcie płyn, który zbierze się na dnie naczynia.
Gdy minie 48 godzin mięso wyjmijcie, opłuczcie z cukru, osuszcie dokładnie ręcznikiem papierowym.
Powtórzcie czynność, czyli wsypcie na dno naczynia tym razem sól wymieszaną z peklosolą,. Włóżcie mięso i natrzyjcie dokładnie solą z dna naczynia. Przykryjcie folią i ponownie wstawcie do lodówki na 48 godzin. Kilka razy odlejcie płyn, który zbierze się na dnie naczynia.
Po upływie 48 godzin mięso wypłuczcie z soli i wytrzyjcie do sucha. Naczynie wymyjcie i osuszcie.
Wymieszajcie w naczyniu wszystkie przyprawy i natrzyjcie nimi mięso z każdej strony.  I znów włóżcie je do keksówki i schowajcie do lodówki na 2 doby.
Po 2 dniach wyciągnijcie z lodówki i delikatnie, by nie obsypały się przyprawy, zawińcie mięso w tetrową pieluchę. Zawiążcie sznurkiem z dwóch stron i zawieście w przewiewnym i ciepłym miejscu na 5-6 dni. Po tym czasie odwińcie schab z pieluchy. Mięso jest gotowe do jedzenia.

Jak smakuje dojrzewający schab?

Tak przygotowany schab w smaku przypomina najlepsze włoskie wędliny.