Jak przechowywać truskawki? W lodówce czy spiżarni? W szczelnie zamkniętym słoiku czy otwartym pojemniku? Większość z nas ma wypracowane swoje metody, nie zastanawiając się szczególnie nad ich skutkami. A może się okazać, że istnieją sposoby, które znacząco przedłużą życie słodziutkiej, soczystej truskawki. Osobiście sprawdziłam kilka trików w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, jak i gdzie trzymać świeże owoce. Z pewnością mogę stwierdzić, że najważniejszym czynnikiem jest wilgoć.  

Co zrobić, żeby truskawki się nie psuły? 

Przede wszystkim należy przechowywać truskawki w odpowiedniej temperaturze. Optymalne warunki, które możemy im zapewnić w domu, to od 0° do 2°C. Najlepiej sprawdzi się szuflada na dole lodówki przeznaczona do warzyw i owoców, która utrzymuje wilgoć na poziomie 70% do 95%, a w nowoczesnych sprzętach często też jest możliwość jej regulowania. Dzięki odpowiedniej wilgotności powietrza truskawki nie będą tracić wody i nie skurczą się.  

Trzeba jednak pamiętać, żeby nie przechowywać truskawek, kiedy są mokre, ponieważ sprzyja to procesom gnilnym i powstawaniu pleśni. Niezależnie od tego, czy myjemy je przed włożeniem do lodówki (lub kąpiemy w roztworze z sodą), czy nie, należy je dokładnie osuszyć. Powinny leżeć swobodnie koło siebie, nie należy ich ściskać, ponieważ „posiniaczą się” i szybciej popsują.    

Jak przechowywać truskawki? 5 sposobów 

Sposób nr 1: Przebranie truskawek i przechowywanie ich w oryginalnym opakowaniu 

Ewa Niepytalska

Postępowanie: Przynosimy świeże owoce z targu lub sklepu w koszyczku, łubiance lub plastikowym pojemniku z dziurkami na spodzie. Bezpośrednio po przybyciu do domu ostrożnie wyjmujemy je z opakowania i przebieramy. Odkładamy na bok bardzo miękkie, przebarwione lub nadgniłe okazy. Lekko uszkodzone możemy zjeść od razu lub przeznaczyć na kompot lub dżem truskawkowy. Pozostałe, zdrowe owoce wkładamy z powrotem do oryginalnego opakowania. Przechowujemy w zimnym i chłodnym miejscu.

Zalety: Opakowanie, w którym przynieśliśmy do domu owoce, najczęściej jest „oddychające”, jest luźno plecione lub ma dziurki na spodzie, co sprzyja cyrkulacji powietrza, co sprawia, że truskawki wolniej się psują. Ta metoda jest bardzo prosta i intuicyjna. Nie trzeba myć owoców ani ich drylować, wystarczy je starannie przebrać.

Wady: Oryginalny koszyczek lub pojemnik nie zawsze nadaje się do przechowywania. Mogą być zabrudzone lub po prostu zbyt duże, żeby swobodnie wstawić je do lodówki. Nie wiemy też, jakie czają się w nim mikroorganizmy. Czasem nie da się dojrzeć zalążków pleśni. 

Sposób nr 2: Wydrylowanie truskawek   

Ewa Niepytalska

Postępowanie: Myjemy owoce i dokładnie je osuszamy czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z nich szypułkę i rdzeń, sprawnie przebijając je słomką do napojów (najlepiej szklaną). Układamy je luźno na blaszce lub tacy i wstawiamy bez przykrycia do lodówki. 

Zalety: Przygotowane w ten sposób truskawki są już gotowe do jedzenia. Nie trzeba z nimi nic robić. Można tylko otworzyć drzwi lodówki i chwycić owoc lub zgarnąć go do kielicha blendera i zmiksować na pyszny shake truskawkowy z lodami.

Wady: Ingerencja w truskawkę – umycie jej i wydrążenie szypułki – naraża ją na utratę soku. Przez to szybciej się popsuje. 

Sposób nr 3: Wykąpanie truskawek w gorącej wodzie 

Ewa Niepytalska

Postępowanie: Zanurzamy świeże owoce w wodzie podgrzanej do temperatury 65°C, na 30 sekund. Następnie wyjmujemy je i osuszamy. Przechowujemy je w szerokim pojemniku wyłożonym ręcznikami papierowymi lub tetrową ściereczką.  

Zalety: Zamoczenie truskawek na chwilę w gorącej wodzie zabija bakterie i chroni je przed powstawaniem pleśni. Przy okazji przebieramy brzydsze okazy i upewniamy się, że do lodówki trafią tylko najładniejsze, najświeższe owoce. 

Wady: Ta metoda na to, jak przechowywać truskawki, jest dosyć pracochłonna i wymaga brudzenia garnka i wykorzystania palnika, a nawet termometru kuchennego. Lekko podgrzane owoce mogą poza tym stracić na zapachu i barwie. Jeśli ich dobrze nie osuszymy i wilgotność w lodówce nie będzie optymalna i tak będą podatne na zepsucie. 

Sposób nr 4: Przechowywanie truskawek w słoiku 

Ewa Niepytalska

Postępowanie: Czyścimy i wyparzamy słoik ze szczelną zakrętką lub kauczukową uszczelką i wieczkiem na zatrzask. Odstawiamy go, żeby całkowicie wysechł. Wkładamy do niego nieumyte truskawki. Najlepiej, jeśli będzie prawie całkiem zapełniony, ale nie ściskamy owoców. Zamykamy słoik i wstawiamy go do lodówki. 

Zalety: Dzięki tej metodzie owoce nie mają dostępu do powietrza i mikroorganizmów, które mogą czyhać w naszej lodówce.  

Wady: Prawdopodobnie najszybciej popsują się truskawki znajdujące się na dnie naczynia, ponieważ będą przyciśnięte przez inne owoce. Kiedy jeden okaz zacznie pleśnieć, szybko podążą zanim pozostałe sztuki. Truskawki trudniej wyjąć ze słoika, zwłaszcza jeśli wybraliśmy wąskie naczynie.  

Sposób nr 5: Kąpiel z octem

Ewa Niepytalska

Postępowanie: Przygotowujemy roztwór octu z wodą w stosunku 1:3. Zanurzamy w nim truskawki. Potem opłukujemy je w czystej, zimnej wodzie, a następnie dokładnie osuszamy, najlepiej w suszarce do sałaty wyłożonej ręcznikiem papierowym lub kawałkiem wielorazowej bawełnianej ściereczki.  

Zalety: To metoda oparta na technologii żywności i ma silne naukowe podstawy. Kąpiel z octem powinna rozprawić się z bakteriami i zalążkami pleśni, które mogą bytować na wierzchu owoców.  

Wady: Ten sposób na to, jak przechowywać truskawki w lodówce, jest dosyć pracochłonny i wymaga użycia dodatkowego składnika, którego akurat możemy nie mieć pod ręką. Kilka rzeczy po drodze może się nie udać. Jeśli nie wypłuczemy dobrze owoców, będą pachniały octem, a jeśli ich dobrze nie wysuszymy i tak będą podatne na gnicie. 

Ile truskawki mogą być w lodówce? Podsumowanie 

Dobrze przechowywane truskawki powinny wytrzymać co najmniej tydzień. Oczywiście wiele zależy od tego, jak świeże były, kiedy przynieśliśmy je z ryneczku do domu. Okazuje się, że jedną z najskuteczniejszych metod jest trzymanie przebranych owoców w oryginalnym, przewiewnym opakowaniu. Dobre rezultaty otrzymamy także, kąpiąc truskawki w roztworze octu z wodą, jest to jednak pracochłonna metoda. Nie polecamy natomiast „przerabiania” ich przed włożeniem do lodówki, czyli drylowania i krojenia. Więcej przeczytacie też w naszym artykule Co zrobić, żeby truskawki nie psuły się na drugi dzień?