W czym tkwi sekret pysznych powideł śliwkowych bez mieszania?

Zapomnijcie o garnku i długim staniu nad kuchenką pilnując, żeby powidła się nie przypaliły. Jakub Kuroń podaje genialny pomysł na przygotowanie powideł w... piekarniku. Kiedy poznacie ten sposób, zapewne nie wrócicie do tradycyjnej metody.

Przepis na powidła z piekarnika

Przed przygotowywaniem powideł sprawdźcie, czy posiadacie duże naczynie do zapiekania. Może to być specjalny garnek żeliwny, albo szklane, głębokie naczynie. Musi się w nim zmieścić 2 kg śliwek!

Składniki na powidła śliwkowe:

  •     2 kg śliwek węgierek
  •     170 g cukru
  •     1 płaska łyżka cynamonu

Przygotowanie:
Śliwki myjemy i zostawiamy do wyschnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180  stopni C.
Ze śliwek wydrążamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia, posypujemy cukrem i cynamonem i wszytko dokładnie mieszamy.
Wstawiamy naczynie do piekarnika na 3,5 godziny. Nie przykrywamy i nie mieszamy w trakcie pieczenia.
Po tym czasie wyjmujemy ostrożnie naczynie ze śliwkami z piekarnika.
Przekładamy do niewielkich słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Tak możemy je przechowywać około miesiąca.
Jeśli chcemy zrobić zapasy na zimę, musimy je poddać pasteryzacji. Możemy do tego wykorzystać nagrzany wcześniej piekarnik.

Prawda, że ten sposób jest wart przetestowania?