Kojarzą się z ozdobami wypieków i rzadkimi skarbami w słoikach w piwnicy babci. Rajskie jabłuszka to doskonała baza do przygotowania przetworów, których nie kupimy w sklepie. Od nalewki do barku dla dorosłych po kandyzowane pyszności dla domowych cukierników. Oto, co zrobić z rajskich jabłuszek.

Rajskie jabłuszka - czy są jadalne?

Rosnące przy polach, zapomnianych ogrodach czy parkach jabłonki z rajskimi jabłuszkami to dary natury, które podobnie jak mirabelki, zazwyczaj są niedoceniane. A na pytanie i hasło "rajskie jabłuszka - czy są jadalne" odpowiedź jest twierdząca. Jest tylko jedno "ale", czyli warunek, w jakiej formie najlepiej spożywać te produkty. Otóż surowe owoce są twarde, bardzo kwaśne i często zwyczajnie nie ma przyjemności z wgryzania się w nie. W nadmiarze mogą być też szkodliwe dla układu trawiennego 0 szczególnie u osób z wrażliwymi jelitami. Co innego, jeśli mowa o rajskich jabłuszkach na przetwory. 

Zanim jednak do tych przystąpimy ostrzegamy amatorów tych dzikich owoców. W Polsce dziko rośnie również wiciokrzew pospolity, który wydaje jagody bardzo podobne do jabłuszek. Też są zrośnięte ogonkami i mają kuszący czerwony kolor. Niestety, po ich konsumpcji narażamy się na zagrożenie zdrowia lub życia. W ich składzie znajduje się bowiem ksylosteina, która pogarsza funkcjonowanie układu pokarmowego, a także może negatywnie wpływać na układy krążenia i nerwowy. Ciężkie zatrucie początkowo objawia się nudnościami, ale w szybkim tempie może doprowadzić do zatrzymania akcji serca.

Rajskie jabłuszka - przetwory

Jeśli zastanawiacie się, co zrobić z rajskich jabłuszek, śpieszymy z odpowiedzią. Będą świetne do zamknięcia w słoikach pod różną postacią. Gotowane w syropie cukrowym (woda + cukier) to propozycja do deserów i nie tylko. Do zalewy można dodać też korzenne przyprawy. A jeśli nie chcemy gotować, możemy je przesmażyć w cukrze tworząc rajskie jabłuszka kandyzowane. Jednak najpopularniejszym w sezonie jesiennym przepisem jest nalewka z rajskich jabłuszek. Jak ją zrobić?

Składniki: 

  • 400 g rajskich jabłuszek,
  • 500 ml wódki,
  • pół szklanki cukru.

Przygotowanie: owoce oczyszczamy, usuwamy ogonki i myjemy. Kroimy na ćwiartki, układamy w słoik (1l), zalewamy wódką. Zakręcamy i chowamy w zacienione miejsce na ok. miesiąc. Po tym czasie zlewamy alkohol, owoce zasypujemy cukrem i ponownie odstawiamy na miesiąc. Na koniec zlewamy płyn, łączymy z wcześniej laną wódką. Całość filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy i przelewamy do butelki. Taka nalewka z rajskich jabłuszek powinna leżakować ok. 1,5 miesiąca