Co zrobić ze śliwek, kiedy macie niewiele czasu lub po prostu nie macie ochoty na długie przygotowania? Aby zrobić ten przepyszny deser nie musicie zagniatać ciasta, a potem czekać aż wyrośnie i się wypiecze. Wypróbujcie znacznie prostszy i szybszy, choć nieco zapomniany, sposób na doskonały deser ze śliwkami.

Co ze śliwek na szybko?

Lubicie śliwki, ale przejadły się wam już placki, tarty i drożdżówki, więc szukacie innych sposobów na ich przygotowanie? Po smakowite inspiracje czasem warto cofnąć się wiele lat wstecz. Śliwki w koszulkach to receptura sprzed ponad stu lat, którą odświeżyła jakiś czas temu autorka bloga Kuchenny Kredens. Jak zrobić śliwki w cieście według przepisu z 1913 roku? Wystarczy przygotować podobną masę jak na naleśniki, a następnie zanurzyć w niej wydrylowane owoce i usmażyć je na patelni. Gotowe śliwki w cieście naleśnikowym można podawać solo lub posypać cukrem pudrem bądź cynamonem. Takie owocowe placuszki doskonale smakują też oblane lukrem, rozpuszczoną czekoladą czy sosem waniliowym.

Jak zrobić śliwki w cieście? Ten nietypowy składnik odmienia ich smak

Choć ta stara receptura składa się tylko z kilku prostych i niedrogich składników, które zwykle mamy w swoich lodówkach, to uwagę przykuwa jeden nietypowy dla ciasta naleśnikowego produkt. Sekretnym dodatkiem jest wino, dzięki któremu masa nabiera wyjątkowego smaku. Oczywiście można zastąpić je mlekiem, napojem roślinnym lub nawet zwykłą wodą, jednak polecamy choć raz wypróbować przepis w oryginalnej wersji. Nie musimy martwić się procentami, gdyż alkohol odparuje podczas smażenia, a z wina pozostanie wyrazisty smak i aromat. 

Przepis ten można przygotować nie tylko w szczycie śliwkowego sezonu, gdyż zamiast świeżych owoców, sprawdzą się również te mrożone, a nawet suszone. Aby dodać deserowi jeszcze więcej smaku, dziurki po wydrążonych pestkach można wypełnić orzechami, smażoną skórką pomarańczową czy suszonymi owocami.

Przepis na śliwki w koszulkach

Składniki:

  • 200 g śliwek (świeże można w razie potrzeby zastąpić suszonymi)
  • 150 g mąki pszennej
  • białka 2 małych jaj lub z 1 dużego
  • 70 ml białego wina
  • szczypta cynamonu
  • 40 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • olej do smażenia 

Kroki przygotowania: 

1. Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na pół i wydrążamy z pestek.

2. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego połowę mąki. Podgrzewamy, ciągle mieszając aż zasmażka się zarumieni.

2. Gotową zasmażkę zdejmujemy z palnika, a następnie dodajemy do niej resztę mąki, cukier oraz wino i dokładnie wszystko mieszamy, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite (powinno mieć nieco gęstszą konsystencję, niż klasyczne ciasto na naleśniki.). Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. 

3. Białka ubijamy na sztywno i powstałą pianę delikatnie łączymy z ostudzonym ciastem. 

4. Połówki śliwek zanurzamy w cieście, tak, aby były nim dokładnie pokryte z każdej strony.

4. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim śliwki w cieście. 

5. Gotowe śliwki w koszulkach wyjmujemy z oleju łyżką cedzakową i odkładamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.