Sałatki jemy cały rok. Do obiadu, na śniadanie, albo kolację. Ulubiona to oczywiście sałatka jarzynowa, która nie ma sobie równych. Jednak równie często przygotowujemy sałatki śledziowe, greckie, czy owocowe. Bardzo smaczną i popularną jest sałatka pieczarkowa z jajkiem. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a połączenie tych dwóch składników gwarantuje, że zniknie z miski błyskawicznie. To idealny pomysł na przystawkę podczas spotkania rodzinnego, albo ze znajomymi.

Prosta sałatka pieczarkowa

Przygotowanie sałatki pieczarkowo-jajecznej nie jest trudne. Kilka składników, chwila krojenia i miska pełna pyszności gotowa. jednak nie każdy wie, że pieczarki, zanim wkroimy do sałatki powinniśmy poddać obróbce termicznej. Dzięki temu będą bardziej miękkie ale nadal jędrne i elastyczne. Dłużej też mogą postać w sałatce i się nie zepsuć. Choć ta sałatka jest tak pyszna, że raczej nic nie zostanie na drugi dzień. W tym przepisie dodatkowo do sosu dodajemy 2 rodzaje papryki, dzięki czemu nie jest mdła i nijaka. Bo same pieczarki i jajka nie są wyraźnie w smaku, dlatego trzeba je podkręcić. Warto zwrócić uwagę na pieczarki. Najlepiej kupować młode, białe i jędrne. Te większe, z otwartymi kapeluszami nie będą się nadawać, ponieważ podczas gotowania naciągną zbyt dużo wody. Młode, zamknięte pieczarki będą idealne i nie trzeba ich obierać.

Do jej przygotowania potrzebujecie:

  • 8 jajek
  • 400 g pieczarek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej bądź delikatesowej
  • 2 łyżeczki musztardy ostrej
  • pęczek cebulki dymki lub por
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz

Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Pieczarki również ugotujcie w osolonej wodzie, około 15-20 minut. Dzięki temu będą miękkie i smaczne. Po wyjęciu z wody i przestudzeniu pokrójcie je w drobną kostkę i dobrze odsączcie z wody na sitku. Cebulę dymkę razem z zieloną częścią pokrójcie drobno. Jeśli chcecie, możecie zastąpić ją porem. Wszystko wrzućcie do miski i przygotujcie sos. Majonez, musztardy, papryki, sól i pieprz połączcie w miseczce i gotowym sosem polejcie składniki. Dokładnie wszystko wymieszajcie, sałatka powinna być w miarę "mokra". Podawajcie od razu.