Bigos staropolski to potrawa, której receprura przechodzi z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym domu pod koniec roku unosi się cudowny zapach kapusty połączonej z odpowiednimi dodatkami.
Ten jednogarnkowy posiłek obfituje w dodatki kiełbas, wędlin, wędzonego boczku i pieczystego. Sekret smaku to także dobra kapusta i przyprawy. Bigos tradycyjny zawiera także suszone grzyby, suszone wędzone śliwki i czerwone wino.
Żeby nadać bigosowi koloru wiele osób dodaje do niego przecier pomidorowy. I tu właśnie Magda Gessler widzi błąd. Według restauratorki ten dodatek jest zupełnie zbędny, bo już sama kapusta, wędliny i przyprawy tworzą cudownie aromatyczną mieszankę.
Dodaje też, że ilość i rodzaj wędlin zależy od upodobań i można je dodawać wedle własnego uznania. Trzeba tylko pamiętać, by przed wrzuceniem do garnka, surowe mięso obsmażyć i obgotować, by zamknęło w sobie najlepszy smak.
Bigos staropolski powinien w swoim składzie zawierać:
- kapustę kiszoną
- słodką (białą) kapustę
- czerwone wino
- cebulę
- śliwki wędzone
- różnego rodzaju mięsa (w tym dziczyzna)
- kiełbasę wieprzową, lub z dzika
- słoninę lub przerośnięty boczek do wyłożenia garnka
- suszone borowiki
- i masę przypraw: słodka papryka, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca, kminek
Z takich składników wyjdzie cudownie aromatyczny i sycący bigos staropolski. Właściwie doprawiony i przyrządzony na dobrej jakości mięsie specjał z kapusty obroni się sam, bez dodatku przecieru.