Bigos staropolski to potrawa, której receprura przechodzi z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym domu pod koniec roku unosi się cudowny zapach kapusty połączonej z odpowiednimi dodatkami.

Ten jednogarnkowy posiłek obfituje w dodatki kiełbas, wędlin, wędzonego boczku i pieczystego. Sekret smaku to także dobra kapusta i przyprawy. Bigos tradycyjny zawiera także suszone grzyby, suszone wędzone śliwki i czerwone wino.

Żeby nadać bigosowi koloru wiele osób dodaje do niego przecier pomidorowy. I tu właśnie Magda Gessler widzi błąd. Według restauratorki ten dodatek jest zupełnie zbędny, bo już sama kapusta, wędliny i przyprawy tworzą cudownie aromatyczną mieszankę.
Dodaje też, że ilość i rodzaj wędlin zależy od upodobań i można je dodawać wedle własnego uznania. Trzeba tylko pamiętać, by przed wrzuceniem do garnka, surowe mięso obsmażyć i obgotować, by zamknęło w sobie najlepszy smak.

Bigos staropolski powinien w swoim składzie zawierać:

  • kapustę kiszoną
  • słodką (białą) kapustę
  • czerwone wino
  • cebulę
  • śliwki wędzone
  • różnego rodzaju mięsa (w tym dziczyzna)
  • kiełbasę wieprzową, lub z dzika
  • słoninę lub przerośnięty boczek do wyłożenia garnka
  • suszone borowiki
  • i masę przypraw: słodka papryka, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca, kminek

Z takich składników wyjdzie cudownie aromatyczny i sycący bigos staropolski. Właściwie doprawiony i przyrządzony na dobrej jakości mięsie specjał z kapusty obroni się sam, bez dodatku przecieru.