Ten nietypowy przysmak bije na głowę kiszoną kapustę i wszystkie inne popularne warzywa z solanki. Nie znajdziecie go w sklepach, ale z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu i to dosłownie w mgnieniu oka. Wszystko, czego potrzebujecie to 1 popularne warzywo z rosołu, woda i sól. Możecie też dorzucić wszystkie ulubione przyprawy i zioła, a wyjdzie jeszcze pyszniej.

Prosty sposób na wyjątkowe domowe kiszonki

Lubicie ogórki kiszone, ale szukacie innych ciekawych pomysłów na przetwory? W ostatnich latach nasze spiżarnie zaczynają coraz częściej zapełniać się takimi przysmakami, jak kiszone buraki, kalafiory, rzodkiewki, brukselka, a nawet cytryny, jednak mało kto myśli o tym, czy można kisić pora. Tymczasem okazuje się, że kiszony por to prawdziwy hit, który zachwyca smakiem i pasuje do wszystkiego. Jego naturalnie pikantny posmak po ukiszeniu nabiera zupełnie nowego charakteru i smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tym warzywem na surowo. Z czym jeść kiszonego pora? Taki przysmak świetnie sprawdza się na kanapki, do sałatek, a także jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs.

Jak zrobić kiszonego pora? Takie przetwory robimy dokładnie tak samo, jak ogórki, a pałaszować możemy niemal od razu, bo ukiszony por jest gotowy już po 3 dniach. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko brać się za przygotowania, aby móc skosztować tego wyjątkowego smakołyku.

Kiszony por - przepis

Składniki:

  • 1 młody por - cześć cebuli
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren gorczycy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól - 1łyzka na 1 litr wody

Przygotowanie:

1. Usuwamy zewnętrzne listki pora, a następnie dokładnie go myjemy i kroimy w plasterki.

2. Wodę mieszamy z solą aż wszystko się rozpuści.

3. Umyte i wyparzone słoiki wypełniamy przyprawami, ciasno układamy kawałki pora i wypełniamy naczynia zalewą.