Ten nietypowy przysmak bije na głowę kiszoną kapustę i wszystkie inne popularne warzywa z solanki. Nie znajdziecie go w sklepach, ale z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu i to dosłownie w mgnieniu oka. Wszystko, czego potrzebujecie to 1 popularne warzywo z rosołu, woda i sól. Możecie też dorzucić wszystkie ulubione przyprawy i zioła, a wyjdzie jeszcze pyszniej.
Prosty sposób na wyjątkowe domowe kiszonki
Lubicie ogórki kiszone, ale szukacie innych ciekawych pomysłów na przetwory? W ostatnich latach nasze spiżarnie zaczynają coraz częściej zapełniać się takimi przysmakami, jak kiszone buraki, kalafiory, rzodkiewki, brukselka, a nawet cytryny, jednak mało kto myśli o tym, czy można kisić pora. Tymczasem okazuje się, że kiszony por to prawdziwy hit, który zachwyca smakiem i pasuje do wszystkiego. Jego naturalnie pikantny posmak po ukiszeniu nabiera zupełnie nowego charakteru i smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tym warzywem na surowo. Z czym jeść kiszonego pora? Taki przysmak świetnie sprawdza się na kanapki, do sałatek, a także jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs.
Jak zrobić kiszonego pora? Takie przetwory robimy dokładnie tak samo, jak ogórki, a pałaszować możemy niemal od razu, bo ukiszony por jest gotowy już po 3 dniach. Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko brać się za przygotowania, aby móc skosztować tego wyjątkowego smakołyku.
Kiszony por - przepis
Składniki:
- 1 młody por - cześć cebuli
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren gorczycy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól - 1łyzka na 1 litr wody
Przygotowanie:
1. Usuwamy zewnętrzne listki pora, a następnie dokładnie go myjemy i kroimy w plasterki.
2. Wodę mieszamy z solą aż wszystko się rozpuści.
3. Umyte i wyparzone słoiki wypełniamy przyprawami, ciasno układamy kawałki pora i wypełniamy naczynia zalewą.