Sernik z jogurtów greckich to lekka wariacja na temat klasycznego sernika. Zwykle przygotowujemy go z twarogu, ale wtedy otrzymujemy nieco ciężki i ubity wypiek. Idealnie pasuje na zimowe wieczory, czy Wielkanoc, ale gdy przychodzą gorące dni, wolimy ciasta lżejsze, bardziej puszyste i delikatne. Oprócz wszelkiego rodzaju pianek, serników na zimno i musów, warto wypróbować ten prosty przepis na sernik z jogurtów greckich.
Puszysty sernik z jogurtów greckich
Potrzebujecie tylko jajka, jogurt grecki, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. A po wyjęciu z piekarnika waszym oczom ukaże się najbardziej puszyste ciasto, jakie kiedykolwiek zrobiliście. Dodatkowo, zamiast rodzynek jest tu czekolada, co jeszcze bardziej urozmaica smak tego niesamowitego deseru. Do jego przygotowania przygotujcie:
- 4 żółtka
- 4 białka jaj
- 3 łyżki cukru
- 400 g jogurtu greckiego 10%
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g granulek czekoladowych
Nastawcie piekarnik na 170 stopni C.
Do miski wrzućcie żółtka z cukrem i ubijcie mikserem na puszysto, dodajcie proszek do pieczenia i skrobię kukurydzianą i wymieszajcie składniki. Stopniowo dodawajcie jogurt grecki, aż powstanie kremowa, puszysta masa.
W drugiej misce ubijcie białka na sztywno, przełóżcie do miski z masa serową, dodajcie kawałki czekolady i delikatnie, dużą łyżka połączcie obie masy. Pamiętajcie, by mieszać w jedna stronę, by ciasto było jak najbardziej puszyste. Przelejcie masę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem.
Wstawcie do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie pozostawcie jeszcze do ostygnięcia w piekarniku i nie otwierajcie, bo ciasto opadnie.
Podawajcie posypane cukrem pudrem, albo polane ulubionym sosem. Do tego gałka lodów i najlepszy deser jest gotowy.
Jeśli lubicie serniki na spodzie, możecie pokruszyć ulubione herbatniki i wymieszać z masłem. Taką masa wyłóżcie tortownice i dopiero na niej wylejcie masę serową. My jednak wolimy lżejsza formę, bez spodu z ciastek. Jedynie puszysty sernik.