Robienie ciasta drożdżowego zawsze kojarzyło się nam z dość praco i czasochłonnym zajęciem, jednak ten wyjątkowy przepis sprawia, że staje się to znacznie prostsze. Zapomnijcie o przygotowywaniu zaczynu oraz topieniu w rondelku masła i podgrzewaniu mleka. Wymieszajcie suche składniki z tym płynem i cieszcie się idealnie puszystą drożdżówką.
Sekretny składnik udanego ciasta drożdżowego
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było puszyste i zyskało jeszcze więcej smaku? Sposób jest banalnie prosty. Nie będzie tu potrzebne mleko ani płynne masło, a jednym mokrym składnikiem, poza olejem, jest 1 szklanka coca-coli. Okazuje się, że ten popularny napój genialnie pasuje do ciasta drożdżowego i sprawia, że staje się ono jeszcze delikatniejsze i bardziej napowietrzone, a do tego nabiera bardziej apetycznego koloru i delikatnie karmelowego posmaku.
Tak przygotowane ciasto można od razu przełożyć do keksówki lub formować w przeróżne kształty. Możemy wyczarować z niego domową chałkę, struclę, bułeczki drożdżowe czy rogaliki. Taką bezą można też urozmaicić dodatkiem kruszonki lub wypełnić ulubionym nadzieniem.
Przepis na ciasto drożdżowe z colą
Składniki:
- 450 g mąki pszennej typu 500
- 1 szklanka coca-coli
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 8 g drożdży suszonych
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z cukrem, suchymi drożdżami oraz odrobiną soli. Następnie do suchych składników wbijamy jajko i wlewamy colę oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy.
2. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, a następnie wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, a następnie przekładamy na blachę, przykrywamy i odstawiamy na kolejne pół godziny.
4. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem o wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez około 40 minut.