Chipsy z brukselki to zdrowa alternatywa dla klasycznych słonych przekąsek do pochrupania. W przeciwieństwie do sklepowych chrupek, mają one zdecydowanie mniej tłuszczu i więcej cennych witamin, a do tego są prostsze w przygotowaniu niż domowe chipsy z ziemniaków, bo robi się je bez rozgrzewania tłuszczu w garnku i tylko w kilka minut. Zobaczcie ten prosty przepis i koniecznie spróbujcie tego przysmaku, a na nowo pokochacie brukselkę. 

Jak zrobić chipsy z brukselki? 

Aby przygotować chipsy z brukselki, musicie najpierw rozłożyć ją na części pierwsze, czyli zdjąć niewielkie listki. Najłatwiej będzie to zrobić odcinając spód ostrym nożem, a wtedy listki nie będą miały się czego trzymać i łatwo się oderwą. Zostanie wam tylko mocno zbita maleńka główka, a ją po prostu możecie przeciąć na pół i gotowe. Tak przygotowane listeczki trzeba już tylko dokładnie umyć i osuszyć. Najwygodniej będzie zrobić to na sicie, a potem wyłożyć umytą zieleninę na arkusz ręcznika papierowego, który doskonale wchłonie pozostałości wody. 

Potem listki polewamy oliwą i posypujemy przyprawami, a następnie zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez kilka minut, aż staną się chrupkie i pięknie się zarumienią. 

Chipsy z brukselki - przyprawy

Aby chipsy z brukselki zachwycały nie tylko chrupkością, ale też wyrazistym smakiem i aromatem, należy je oczywiście odpowiednio doprawić. To przyprawy są całym kluczem do sukcesu w przypadku tego przepisu, bo same w sobie liście brukselki mają dość delikatny smak, a granulowany czosnek, słodka, ostra lub wędzona papryka mielona oraz ulubione suszone zioła potrafią wydobyć z nich wszystko to, co najlepsze. A jeśli lubicie azjatyckie klimaty, możecie też wymieszać oliwę z odrobiną sosu sojowego i miodu, a do tego sypnąć płatki chili. W takiej marynacie chipsy z brukselki również wyjdą przepyszne. 

Zobaczcie podstawowy przepis poniżej i wymieniajcie przyprawy według własnych upodobań. Gdy za każdym razem sypniecie innych przypraw, domowe chipsy za każdym razem będą smakowały nieco inaczej i nigdy się wam nie znudzą. 

Prosty przepis na chipsy z brukselki 

Składniki:

  • 1 kg brukselki,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek granulowany,
  • mielona papryka słodka lub ostra,
  • sól. 

Przygotowanie:

  • Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. 
  • Z brukselek odetnijcie końcówki, a potem zdejmijcie luźne listki. Zbite małe główki pokrójcie na połówki i również upieczcie lub zostawcie do innego dania. 
  • Listki brukselki dokładnie umyjcie, a potem delikatnie osuszcie na ręcznika papierowym.
  • Potem polejcie je oliwą z oliwek, posypcie solą z papryką oraz czosnkiem i przemieszajcie tak, aby przyprawy pokryły każdy listek.
  • Przyprawione liście brukselki rozłóżcie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Chipsy z brukselki pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez około 7-10 minut. 

Inne pomysły na domowe chipsy

Z jakich warzyw można robić chipsy? Okazuje się, że pomysły wcale nie kończą się na zwykłych ziemniakach i brukselce. Pyszne i kruche słone kąski do pochrupania można też przygotować z cukinii, marchewki, buraka, batatów, a także z czy korzenia pietruszki i selera. Ciekawym pomysłem są także chipsy z jarmużu lub takie z liści kalafiora, kalarepy lub rzodkiewki. Takie chipsy z liści będą nie tylko pyszną przekąską, ale i sprytnym pomysłem na wykorzystanie resztek, jakie zwykle lądują w śmietniku. Jest to więc doskonały patent w duchu zero waste, w którym nic się nie marnuje.

Przygotowanie każdego z tych rodzajów chipsów jest takie samo, bo dowolny produkt musimy tylko pokroić, skropić oliwą i posypać przyprawami, a następnie zapiec w rozgrzanym piekarniku. Możecie też użyć do tego celu modnego ostatnio urządzenia air fryer, czyli frytkownicy beztłuszczowej.