Kiedy myślimy o brukselce, mamy przed oczami gorzkie, ugotowane główki minikapustek, które nie są smaczne, a jedynie przywołują nielubiane smaki z dzieciństwa. Chcemy odczarować to niezwykle cenne warzywo, dlatego dziś sałatka, która może się stać waszą ulubioną. W tym przepisie podchodzimy do brukselki zupełnie inaczej, zaczynając od starcia jej na plasterki, po upieczenie w piekarniku. Ale to sos i chrupiący dodatek sprawiają, ze całość smakuje obłędnie i nic nie zostaje na talerzach.

Sałatka z pieczoną brukselką

W tej sałatce pokochacie brukselkę. Po pierwsze jest starta na drobne plasterki, a po drugie, zanim trafi do sałatki, jest usmażona w piekarniku. To sprawia, że brukselka nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Gdy całość zalejecie sosem, w skład którego wchodzą daktyle, być może od teraz to będzie wasza ulubiona sałatka.

Przygotujcie:

  • 2 kg brukselki
  • 8 plasterków szynki prosciutto
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos do sałatki:

  • 5 daktyli
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1/2 filiżanka oliwy z oliwek
  • 1/2 szalotki
  • 1/2-1/4 szklanki wody

Piekarnik nagrzejcie do 220 stopni. Brukselkę umyjcie, wysuszcie i zetrzyjcie na mandolinie na drobne plasterki. Starte brukselki ułóżcie na 2 blachach do pieczenia na płaskie warstwy. Dodajcie 2 łyżki oliwy z oliwek i sporą szczyptę soli. Wymieszajcie. Pieczcie przez 20 minut, do momentu, aż brukselka zacznie się rumienić na złotobrązowy kolor. W połowie pieczenie przemieszajcie brukselkę na blasze.

Teraz przygotujcie sos. Daktyle namoczcie w ciepłej wodzie przez 20 minut. Odsączcie i przełóżcie do blendera. Dodajcie ocet balsamiczny, musztardę, oliwę i szalotkę. Blendujcie do czasu aż powstanie jednolita, gęsta masa. Następnie dolejcie wody i jeszcze raz zblendujcie całość aby uzyskać gęstą konsystencję sosu.
Na patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry szynki prosciutto rozłóżcie tak, by się nie nakładały na siebie. Smażcie na średnim ogniu aż będą chrupiące. Gdy ostygną, przełóżcie na deskę i pokruszcie, albo potnijcie na małe kawałeczki. Szynka powinna być na tyle upieczona, by kruszyła się pod palcami.

Do dużej miski przesypcie upieczoną brukselkę, polejcie sosem i dobrze wymieszajcie. Na koniec posypcie pokruszonymi kawałkami szynki. Gotowe.

Zobaczcie jak to robi @rachelhalldorson

GettyImages

źródło: www.instagram.com/rachelhalldorson/