Jeśli lubicie czosnek i często kupujecie go do przeróżnych dań, musicie poznać ten trik. Wystarczy wam trochę suchego ryżu, a aromatyczne warzywo bardzo na tym skorzysta. Zobaczcie, po co zasypywać czosnek ziarenkami ryżu, a gdy poznacie wynikające z tego korzyści, zaczniecie robić to regularnie.
Po co zasypywać czosnek ryżem?
Kupujecie główkę czosnku na zapas, ale już po kilku tygodniach staje się wyschnięta i traci smak oraz zapach? Jest prosty sposób, aby uniknąć takiego scenariusza i maksymalnie wydłużyć działanie wszystkich walorów ząbków. Mało kto wie, że wystarczy do tego zwykły biały ryż. W jaki sposób niby miałby pomóc on zachować świeżość pachnących ząbków? Okazuje się, że te tanie ziarenka pomagają przedłużyć świeżość czosnku.
Wystarczy tylko wsypać suche ziarenka ryżu do dużego słoika, a następnie włożyć do niego obrane ząbki czosnku. Jak wiadomo ryż ma właściwości chłonące wilgoć, więc nieraz używamy go do uratowania zalanych sprzętów i dokładnie w ten sam sposób działa na czosnek.
Jak i gdzie przechowywać czosnek? Inne cenne wskazówki
Jeśli opcja zasypywania czosnku ryżem was nie przekonuje, możecie skorzystać też innych trików, aby możliwe najdłużej zachować świeżość aromatycznych ząbków:
- czosnek najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej,'
- warto układać go w suchym i przewiewnym miejscu,
- w miarę możliwości lepiej zostawiać go w całych główkach, nie dzieląc na ząbki.
















