Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego to, jak je skomponujemy, wpływa nasze samopoczucie przez całą dobę. Co wybrać, aby mieć energię, nasycić się na długo i jednocześnie czuć się lekko? Specjaliści nie mają wątpliwości. Zobaczcie, co jeść na śniadanie i zacznijcie stosować takie menu, a szybko zobaczycie różnicę.

Jak skomponować wartościowe śniadanie?

Zwykle rano spieszymy się do pracy lub szkoły, więc chwytamy w biegu to, co akurat wpadnie nam w ręce. Niestety, takie przypadkowe posiłki często kończą się złym samopoczuciem, ciężkością na żołądku i brzuchem wzdętym jak balon. Co więc jeść, aby przez cały poranek czuć pełnię sił, a jednocześnie mieć płaski brzuch? Badania opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition wykazały, że najlepszym wyborem na śniadanie są produkty zawierające błonnik i białko, gdyż dieta złożona z takich produktów wspomaga utratę wagi i zmniejsza ryzyko chorób metabolicznych. Oba te składniki odżywcze pomagają uniknąć nagłych skoków cukru, dając stały poziom energii na dłuższy czas. Jak więc skomponować posiłek bogaty w takie elementy?

Co najlepiej jeść na śniadanie?

Specjaliści wskazali konkretne pozycje, jakie warto zajadać o poranku i jednymi z najlepszych śniadań na płaski brzuch okazały się owsianka oraz potrawy z jajek (najlepiej z dodatkiem warzyw). Na liście najlepszych śniadań znalazły się też nieco mniej popularne, a bardzo wartościowe koktajle proteinowe, które średnio dostarczają aż 20-30 g białka. Dr Ricker poleca, aby dodawać do nich owoce i warzywa, dzięki czemu wzrośnie dzienne spożycie błonnika, a przez to usprawni się trawienie.

Nie tylko jajecznica, czyli pyszne pomysły na dania z jajek

Jajecznica to świetny wybór na śniadanie, o ile nie zjadamy jej z toną tłuszczu w postaci boczku, czy dużych ilości masła. Warto jednak nieco urozmaicić jajeczne śniadania i przygotowywać również inne potrawy takie jak omlet z warzywami, pastę jajeczną, placuszki proteinowe czy muffiny jajeczne. Od maja do czerwca warto też korzystać z sezonowych skarbów z warzywniaka i przygotować szparagi z jajkiem sadzonym.