Nie macie pomysłu na śniadanie, a ciągłe powtarzanie kanapek i jajecznicy już się wam nudzi? Wymieszajcie kilka prostych składników, a powstanie coś bardziej wartościowego i jeszcze pyszniejszego. Takie śniadanie to prawdziwa bomba witaminowa, ale nie kaloryczna. Syci na długo, dodaje energii, ale przy tym wspomaga szczupłą sylwetkę. Zobaczcie sami i koniecznie spróbujcie.

Co warto jeść na śniadanie?

Jednym z najbardziej wartościowych posiłków, od których warto zacząć dzień, jest twaróg z bananem i ziarnami. To proste danie łączy białko, węglowodany i tłuszcze, czyli wszystkie potrzebne makroskładniki. Oprócz tego dostarcza też ważnego w diecie błonnika oraz wielu cennych minerałów i witamin. Wszystko dlatego, że w twarogu znajdziemy sporo wapnia, banany są skarbnicą potasu, a ziarna dostarczą witamin E, A, D i tych z grupy B. Dodatkowo twaróg warto nieco rozrzedzić skyrem, a ten jeszcze bardziej podbije ilość białka w naszym śniadaniu. Jeśli natomiast chodzi o ziarna, warto wybrać siemię lniane i pestki słonecznika lub dyni, jednak sprawdzą się też sezam, nasiona chia lub ulubione orzechy.

Twaróg z bananem i ziarnami - właściwości

Takie połączenie fantastycznie dodaje energii, ale nie powoduje gwałtownych skoków cukru, a to bardzo częsty problem po drożdżówkach, croissantach, owsiankach czy innych śniadaniach na słodko. Dodatkowo twaróg z bananem i ziarnami syci na długo, mimo stosunkowo niewielkiej ilości kalorii, dlatego będzie świetnym wyborem dla osób dbających o linię. Z uwagi na wysoką ilość białka, taki posiłek świetnie wpływa też na kondycję mięśni, a wapń zadba o mocne kości i zęby. To bardzo ważne w jadłospisie, szczególnie u osób po 40 roku życia.

Jak zrobić wartościowe śniadanie w 5 minut?

Aby przygotować ten prosty posiłek wystarczy wymieszać 200 g twarogu i 100 g skyra na gładką masę. Następnie jednego dojrzałego banana obieramy, kroimy w plasterki. Teraz czas na ziarna, a więc 1 łyżeczkę siemienia lnianego delikatnie mielimy, a 1 łyżeczkę pestek słonecznika lub dyni prażymy na suchej patelni. Na koniec wystarczy już tylko złożyć całość, czyli na ułożyć na twarożku plasterki banana i posypać wszystko ziarnami.

Jeśli masa będzie dla was za mało słodka, możecie dodać do twarogu ze skyrem odrobinę miodu lub syropu z agawy. Świetnie sprawdzi się też niewielka łyżeczka domowych powideł lub konfitru.