Jeśli nie jesteście miłośnikami drożdżowych ani piaskowych ciast, ale chcecie postawić na wielkanocnym stole efektowny deser, babka owsiana może być świetnym rozwiązaniem. Powstaje banalnie prosto, a smakuje i wygląda znacznie ciekawiej niż jakikolwiek wypiek. Do tego cały przepis robi się w garnku, więc nie musicie nawet rozgrzewać piekarnika. 

Jak zrobić babkę wielkanocną w innej wersji?

Jeśli nie macie ręki do ciast i zwykle wychodzą wam zakalce, zamiast zwykłej babki drożdżowej, wybierzcie tę owsianą. Choć może to brzmieć dziwnie, taki przepis zawsze wychodzi i robi się go banalnie prosto. W dodatku potrzebujecie tylko kilku produktów, bo aby powstała babka owsiana wystarczy tylko mleko, płatki, trochę żelatyny i cukru. Do tego można oczywiście opcjonalnie dodać wanilię czy cynamon dla dodatkowego smaku i aromatu.

Z tego prostego zestawu otrzymacie piękną wielkanocną babę, która smakuje jak połączenie paschy i włoskiej panna cotty. Zobaczcie dokładne proporcje składników poniżej i spróbujcie takiej odmiany w te święta. Goście z pewnością będą zachwyceni.

Przepis na owsianą babkę panna cotta

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki gorącej wody.

Przygotowanie:

Formę na babkę szczelnie wykładamy folią spożywczą. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. 

Płatki owsiane wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Wszystko gotujemy na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając do momentu, aż płatki napęcznieją. W tym momencie dodajemy masło oraz żelatynę i dokładnie mieszamy całość, aby nie było żadnych grudek. Mieszankę lekko studzimy, po czym przelewamy do foremki na babkę, wyłożonej folią.

Gotowy deser wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc. Później trzeba już tylko przykryć formę dużym talerzem, a następnie ostrożnie odwrócić ją do góry dnem, a babka owsiana powinna pięknie wyjść z formy.