Wielu z nas zaczyna swój dzień od posiłku na bazie jajek. Jajecznica, omlet, jajka sadzone czy szakszuka to popularne śniadaniowe wybory, ale okazuje się, że jest jeszcze ciekawsza alternatywa. Placki pomidorowe robi się raz-dwa, a gotowe danie smakuje i wygląda jak z dobrej restauracji. Aby je przygotować, wystarczy tylko kilka prostych składników, patelnia i...szklanka. Zobaczcie dokładny przepis i sami spróbujcie, a placki pomidorowe staną się waszym nowym ulubionym śniadaniem.
Placki pomidorowe - alternatywa dla zwykłej jajecznicy
Placki pomidorowe to nic innego jak wydrążone plasterki pomidorów, które wypełnia się jajecznym farszem i smaży na patelni. Oprócz jajek i pomidorów, potrzebujecie do tego jeszcze tylko zwykłej mąki, która sklei całość oraz ulubionych przypraw i odrobinę świeżego szczypiorku. Zestaw jest więc bardzo podobny, jak do przyrządzenia klasycznego omleta, jednak w tej formie śniadanie prezentuje się znacznie bardziej apetycznie i zachęci do pałaszowania nawet najmłodszych niejadków.
Takie danie ma w sobie wszystko, czego potrzebujemy, aby dobrze rozpocząć dzień i zachować sytość na długie godziny, więc nie zwlekajcie, tylko koniecznie przetestujcie je w swoich kuchniach.
Jak zrobić placki pomidorowe - zastosujcie trik ze szklanką
Przepis na placki z pomidorów to bułka z masłem, pod warunkiem, że zastosujecie trik ze szklanką. Wystarczy pokroić pomidory w plastry, a następnie włożyć szklankę w środek każdego plasterka, dzięki czemu łatwo pozbędziemy się miąższu z pestkami, a zostawimy samą twardą skórkę z dziurką na farsz jajeczny. W ten prosty sposób uzyskamy równiutkie pomidorowe kółeczka, idealne do wypełnienia pysznym nadzieniem i zapieczenia na patelni.
Nie martwcie się jednak o to, co zostanie po wykrajaniu szklanką, gdyż cały miąższ posiekamy, wymieszamy z pozostałymi składnikami i w ten sposób zużyjemy do nadziewania pomidorowych krążków. Do tego oczywiście opcjonalnie możecie też dorzucić inne ulubione warzywa, takie jak drobno pokrojona cebulka, cukinia czy papryka.
Pomysł na to danie podpatrzyliśmy na faecbookowym profilu @SprytneTriki. Zobaczcie dokładny przepis i krótkie wideo ze sposobem przygotowania krok po kroku.
Prosty przepis na placki pomidorowe
Składniki:
- 1 duży pomidor,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- świeży szczypiorek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Pomidora myjemy i kroimy w plasterki. Następnie bierzemy szklankę i wykrajamy nią cały środek krążków pomidorów, zostawiając tylko obwódkę ze skórką.
- Pozostały miąższ drobno kroimy i przekładamy do miski, a następnie wbijamy tam 2 jajka i wsypujemy mąkę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy.
- Krążki pomidorów układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Środek każdego pomidorowego kółka wypełniamy nadzieniem i smażymy, aż całość zetnie się od spodu.
- Następnie delikatnie przewracamy placki pomidorowe na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażymy, aby jajeczny farsz ładnie się zarumienił.
- Gotowe placki pomidorowe można zajadać solo lub podać z ulubionym sosem i świeżymi warzywami.
Źródło: Facebook

















