Pierogi to bardzo popularna potrawa w naszym kraju. Zazwyczaj robi się ruskie, z mięsem lub z kapustą i grzybami. To danie można przygotować również w wersji słodkiej, np. pierogi z jagodami lub z serem. Ewa Wachowicz ma jednak zupełnie inny pomysł na tę klasyczną potrawę. Idealnie sprawdzi się podczas świąt wielkanocnych.
Pierogi z białą kiełbasą
Przygotowanie pierogów zazwyczaj kojarzy się przyrządzaniem czasochłonnego farszu. Jednak pierogi z przepisu Ewy Wachowicz z białej kiełbasy przygotujecie znacznie szybciej, niż te tradycyjne.
Wielkanoc już niebawem, a pierogi z tym farszem idealnie sprawdzą się właśnie w tym okresie. Wynika to z faktu, że białą kiełbasę często dodajemy do żuru i innych wielkanocnych potraw. Gdy będziecie mieć jej zbyt dużo – warto ugotować wtedy pierogi z takim niestandardowym nadzieniem.
Pierogi z przepisu Ewy Wachowicz
Potrzebne składniki na farsz:
- sól,
- pieprz,
- 1 kg białej kiełbasy,
- łyżka chrzanu,
- jajko,
- suszony majeranek.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotujcie ciasto na pierogi, a następnie zabierzcie się za farsz.
- Wrzućcie kiełbasę do wrzątku na 2 minuty, później wyciągnijcie ją i ostudzacie.
- Zdejmijcie osłonkę i rozdrobnijcie, żeby uzyskać konsystencję farszu.
- Dodajcie jajko i chrzan, przyprawcie solą i pieprzem.
- Rozwałkujcie ciasto i za pomocą szklanki wykrawajcie kółka.
- Na każde z nich połóżcie łyżeczkę farszu i zaklejcie brzegi.
- Pierogi wrzućcie do osolonego wrzątku i gotujcie minutę od ich wypłynięcia na powierzchnię.
- Ugotowane pierogi wyjmijcie za pomocą łyżki cedzakowej.
- Możecie je podawać z podsmażoną cebulką i świeżym majerankiem.