Pierogi to bardzo popularna potrawa w naszym kraju. Zazwyczaj robi się ruskie, z mięsem lub z kapustą i grzybami. To danie można przygotować również w wersji słodkiej, np. pierogi z jagodami lub z serem. Ewa Wachowicz ma jednak zupełnie inny pomysł na tę klasyczną potrawę. Idealnie sprawdzi się podczas świąt wielkanocnych.

Pierogi z białą kiełbasą

Przygotowanie pierogów zazwyczaj kojarzy się przyrządzaniem czasochłonnego farszu. Jednak pierogi z przepisu Ewy Wachowicz z białej kiełbasy przygotujecie znacznie szybciej, niż te tradycyjne.

Wielkanoc już niebawem, a pierogi z tym farszem idealnie sprawdzą się właśnie w tym okresie. Wynika to z faktu, że białą kiełbasę często dodajemy do żuru i innych wielkanocnych potraw. Gdy będziecie mieć jej zbyt dużo – warto ugotować wtedy pierogi z takim niestandardowym nadzieniem.

Pierogi z przepisu Ewy Wachowicz

Potrzebne składniki na farsz:

  • sól,
  • pieprz,
  • 1 kg białej kiełbasy,
  • łyżka chrzanu,
  • jajko,
  • suszony majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotujcie ciasto na pierogi, a następnie zabierzcie się za farsz.
  2. Wrzućcie kiełbasę do wrzątku na 2 minuty, później wyciągnijcie ją i ostudzacie.
  3. Zdejmijcie osłonkę i rozdrobnijcie, żeby uzyskać konsystencję farszu.
  4. Dodajcie jajko i chrzan, przyprawcie solą i pieprzem.
  5. Rozwałkujcie ciasto i za pomocą szklanki wykrawajcie kółka.
  6. Na każde z nich połóżcie łyżeczkę farszu i zaklejcie brzegi.
  7. Pierogi wrzućcie do osolonego wrzątku i gotujcie minutę od ich wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Ugotowane pierogi wyjmijcie za pomocą łyżki cedzakowej.
  9. Możecie je podawać z podsmażoną cebulką i świeżym majerankiem.