Zastanawialiście się kiedyś, czy można zrobić racuchy bez drożdży i proszku? Okazuje się, że te dodatki wcale nie są koniecznie, by uzyskać idealnie puszyste i lekkie jak chmurka ciasto. Wykorzystajcie inny popularny składnik, a tak przygotowane domowe racuchy zachwycą wszystkich domowników. 

Jak zrobić puszyste racuchy bez proszku, sody i drożdży?

Tradycyjne racuchy drożdżowe, jakie pamiętamy z babcinej kuchni wymagają trochę doświadczenia oraz sporo czasu zanim ciasto odpowiednio wyrośnie. Można to jednak zrobić szybciej i to bez dodawania proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej. Wystarczy że nie mieszać od razu całych jajek z resztą składników, tylko ubić białka jaj z cukrem na sztywną pianę, a następnie powoli dodawać do tego przesianą mąkę. W ten sposób uzyskamy idealnie lekkie i delikatne placuszki z jedynie 3 składników, choć oczywiście możecie wzbogacić ciasto na racuchy ulubionymi dodatkami, takimi jak szczypta cynamonu, garstka rodzynek czy drobno pokrojone jabłko.

Pozostałe żółtka przydadzą się natomiast do wielu innych przepisów, takich jak domowy kogel-mogel czy różnego rodzaju kremy i musy. Jeśli jednak nie macie w planach przygotowywania deserów, użyjcie ich po prostu jako wzbogacenie śniadaniowej jajecznicy, a będzie nie tylko smaczniejsza i bardziej kremowa, ale i zyska pięknie żółty kolor.

Przepis na racuchy z 3 składników

Składniki:

  • 5 białek jaj,
  • 3 łyżki cukru,
  • 225 g mąki,
  • dodatkowo: olej do smażenia.

Przygotowanie:

Białka jaj ubijamy, a pod koniec miksowania stopniowo wsypujemy cukier. Gdy uzyskamy już sztywną pianę, dodajemy małymi partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. 

Tak przygotowane ciasto na racuchy wykładamy na rozgrzany olej i smażymy placuszki na średniej mocy palnika aż będą rumiane z obu stron. Gotowe racuszki podajemy posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną czy ulubionymi powidłami.