Kto choć raz nie jadł błyskawicznej zupki chińskiej? Nic w tym złego, jeśli robimy to sporadycznie. Obecne, zaganiane czasy często zmuszają nas do szybkich, gotowych posiłków instant. Jednak częste sięganie po takie gotowe nie prowadzi do niczego dobrego. Może nie od razu, ale po pewnym czasie organizm się zbuntuje.

Nie warto ryzykować. Lepiej poszukać przepisów, które są równie proste i szybkie, ale mamy pewność, że w środku nie znajdziemy chemii i konserwantów. Przepyszną zupkę chińską z powodzeniem można przygotować w domu w kilka chwil. Można ją zjeść od razu, ale można też zapakować składniki do słoika i zalać wrzątkiem w pracy, na drugie śniadanie, albo lunch. Zobacz, jak prosto można przygotować ten chiński przysmak.

Domowa zupka chińska

Do jej zrobienia potrzebujesz kilku składników. Niektóre wystarcza na kilka razy. Przygotuj:

  • 350 ml bulionu
  • mięso z gotowanego kurczaka
  • makaron ryżowy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • suszona włoszczyzna, lub pokrojone w cieniutkie paseczki ulubione surowe warzywa
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • sezam, szczypiorek i kolendra

Makaron, warzywa, imbir i mięso włóż do miski. Makaron możesz pokruszyć, ale może zostać w całości.
    
Bulion przelej do garnka, dodaj pastę miso, sos sojowy i olej sezamowy. Podgrzej i zalej gorącym bulionem składniki w misce. Poczekaj 2-3 minuty, aż makaron i warzywa zmiękną. Całość posyp obficie sezamem, posiekanym szczypiorkiem i  kolendrą.

Zupka chińska bez mięsa

Zupka chińska będzie jeszcze szybsza i prostsza, jeśli bulion zastąpisz wodą i nie dodasz mięsa z kurczaka. W zamian możesz dodać do składników ząbki czosnku, papryczkę chili, albo suszone grzyby (najlepiej mun). Możesz też wzbogacić smak dodając łyżeczkę sosu rybnego. Do zupy możesz tez dorzucić sałatę pak choi, kiełki sojowe, albo kukurydzę. To doskonała baza do eksperymentowania z dodatkami i smakiem.

GettyImages