Gotowane jajka (zarówno na twardo, jak i na miękko), smażone jako sadzone lub pieczone (jako muffiny) to pewniak na pożywne śniadanie i lekką kolację. Z odpowiednimi dodatkami możecie je zjeść również na obiad (nie znamy lepszego połączenia niż sadzone, fasolka szparagowa z bułką tartą, młode ziemniaczki i koperek). 

Idealne jajko w koszulce - to prostsze niż myślicie

Jajko w koszulce pasuje do porannych tostów, do wnętrza awokado lub do bułek. Danie należy do śniadaniowych klasyków, ale mało kto decyduje się na robienie go w domu. Wymaga ono dopilnowania kilku szczegółów. Nie każdy ma na to czas, cierpliwość czy wystarczająco uwagi - zwłaszcza rano, podczas porannego rozgardiaszu. Przygotowanie jajka w koszulce często oddajemy profesjonalnym kucharzom w bistro i barach śniadaniowych. 

Jajko musi być w temperaturze pokojowej - wyjmijcie je z lodówki na ok. 30 minut przed przygotowaniem. Wlejcie do garnka ok. 2 litry wody i 70 ml octu - nie obawiajcie się, jajko w koszulce nie będzie nim smakować. Ocet sprawi, że białka błyskawicznie się zetną. Stworzy on białą koszulkę (a właściwie kołderkę) dla żółtka, która zabezpieczy je przed rozlaniem się.

Wrzącą wodę zamieszajcie energicznie łyżką, by stworzyć wir i ostrożnie wbijcie jajka do środka - jedno po drugim. Po 2-3 minutach gotowania wyjmijcie łyżką cedzakową. Jesteśmy pewni, że jajko w koszulce uda wam się nawet za pierwszym razem. Jeśli jednak nie macie na to nerwów, istnieje alternatywa. Gotowane jajka w koszulkach wyjdą wam również z chochli. Wyjmijcie ją z szuflady.

Jak zrobić jajka z chochli?

Zacznijcie od natłuszczenia chochli - posmarujcie ją masłem lub olejem roślinnym. Dzięki tłustej warstwie gotowe jajko w koszulce bez problemów zsunie się z chochli. Nie straci też owalnego kształtu. Zagotujcie 2 l wody w garnku. Gdy zacznie wrzeć, włóżcie na chwilę chochlę do wody, by ją nagrzać. Wyjmijcie, wbijcie jajko na gorącą chochlę i zanurzcie ją we wrzątku. Gotujcie przez 2-4 minuty, pilnując, by do środka nie wlała się woda. W międzyczasie obserwujcie jajko. Kiedy będzie już przypominać jajko w koszulce, przełóżcie je na talerz lub kanapkę, przyprawcie i jedzcie.

Które jajka są najzdrowsze?

Najzdrowsze są jajka z żółtkiem o żywym, pomarańczowym kolorze. Pochodzą one zwykle od kur wolno skubiących świeżą trawę na łące. Dodatkowo żywią się drobnymi robakami, czy innymi substancjami znalezionymi w ziemi. Te kury z reguły są dużo zdrowsze i mniej zestresowane. Żółtka o ciemniejszym kolorze zazwyczaj zawierają też więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin w porównaniu z tymi o jasnej barwie. Niektórzy twierdzą też, że jajka o intensywnym kolorze żółtka mają bardziej intensywny smak.
Jasnożółte żółtko świadczy o tym, że kury prawdopodobnie były karmione dietą składającą się przede wszystkim z pszenicy i kukurydzy.
Jednak mimo różnic w kolorze każde żółtko ma w składzie taką samą ilość białka i tłuszczu.

Od czego zależy kolor żółtka?

To, jaki kolor będzie mieć żółtko jajka zależy przede wszystkim od sposobu karmienia kur. Kury karmione pokarmem bogatym w karotenoidy będą znosić jajka z ciemnym żółtkiem. Gdy dieta kur jest odpowiednio zbilansowana, jaja tych ptaków są bogate w luteinę i zeaksantynę, które też odpowiadają za intensywny kolor żółtka. Można więc przyjąć, że ciemne żółtko gwarantuje zdrowe jajko. To jednak zależy. Producenci często dodają do paszy naturalne lub syntetyczne barwniki, które również może wpłynąć na kolor żółtka.

Oznaczenia na jajkach w sklepie

Warto zwrócić uwagę na oznaczenia znajdujące się na ich skorupce, dzięki nim dowiemy się z jakiego chowu pochodzą dane jajka. Im niższy kod sposobu hodowli, tym zdrowsze i bardziej wartościowe jajka.

  • kod 0 – jajka pochodzą z chowu ekologicznego
  • kod 1 – jajka pochodzą od kur z wolnego wybiegu
  • kod 2 – jajka pochodzą od kur z chowu ściółkowego
  • kod 3 – jajka pochodzą z chowu klatkowego