Jajka są jednym z pierwszych punktów na wielu listach zakupów. Chętnie wkładamy je do koszyków, a potem delikatnie przetransportowujemy do naszych kuchni... i tu zaczyna się problem, gdzie je schować. Większość z nas wybiera lodówkę, ale czy to konieczne? Sprawdziliśmy, jak prawidłowo przechowywać jajka.

Jak przechowywać jajka?

Jajka, które kupujemy w sklepach, mają okres spożycia od 25 do 30 dni. Dokładny czas trwałości zależy jednak od tego, jak były one przechowywane w sklepie. Jeśli leżały one w lodówce, mogą być spożyte w ciągu miesiąca, a w przypadku gdy leżały na półce bez chłodzenia, czas ten skraca się tylko do 14-20 dni. Jeśli natomiast mamy dostęp do domowych, wiejskich jajek, możemy je spokojnie zjeść nawet po 2 miesiącach. Należy jednak pamiętać, że jajka wyjęte z lodówki, które zdążyły się ogrzać, nie mogą być już potem ponownie schładzane. 

Jajka - w lodówce czy nie?

Czy jajka trzeba trzymać w lodówce? To wciąż najpopularniejszy sposób, jaki wybiera większość z nas. Przechowywanie jajek w lodówce chroni je przed światłem słonecznym, zapobiega salmonelli, drobnoustrojom i bakteriom, których działaniu sprzyja wyższa temperatura. Jednocześnie, w niskich temperaturach mogą rozwijać się pleśnie i mikroorganizmy, więc pod tym względem lepsze będzie trzymanie ich w temperaturze pokojowej. Skoro obie metody mają swoje plusy i minusy, którą z nich lepiej wybrać? Mimo wszystko warto chować je do lodówki, gdyż dłużej pozostaną wtedy zdatne do spożycia. 

Gdzie przechowywać jajka w lodówce? Choć wszystkie modele posiadają na górze drzwiczek specjalne miejsce na jajka, lepiej będzie układać je na wewnętrznej półce, gdyż temperatura jest tam bardziej stabilna, niż na drzwiach, które są często otwierane i zamykane. Co więcej, jajka przechowywane na drzwiach są bardziej narażone na uszkodzenia i pęknięcia. Jajka warto też wcześniej zamknąć w pojemniku z pokrywką. To uchroni je nie tylko przed zbieraniem zapachów innych produktów, ale także przed utratą wilgoci. Aby dłużej zachowały świeżość, najlepiej układać je tępym końcem do góry. W sieci znajdziemy też kilka innych trików na przedłużenie trwałości jaj. Jeden z nich mówi, aby każde jajo dokładnie wysmarować wazeliną, a inny, by odwracać jajka co dwa lub trzy dni.

Jak wybrać dobre jajka?

Po pierwsze, powinniśmy kupować jajka dobrej jakości z zaufanych źródeł. Kolejna ważna kwestia to dokładne obejrzenie skorupek. Jeśli mają one choćby małe pęknięcia i naruszenia, zepsują się bardzo szybko. Po przyniesieniu jajek do domu nie należy ich myć, gdyż to pozbawia je naturalnej bariery ochronnej. Znacznie lepiej zrobić to dopiero przed samym użyciem. 

Jak długo można przechowywać jajka?

Długość przydatności jajek zależy też oczywiście od tego, czy są surowe, czy po obróbce cieplnej. Ile dni można je przechowywać w różnych formach?

  • surowe - maksymalnie do 28 dni,
  • gotowane na twardo - do tygodnia,
  • gotowane „na miękko” - do 2 dni,
  • ugotowane na twardo i obrane - do 3 dni,
  • surowe białka - do 2 dni
  • surowe żółtka - do 4 dni

Mrożenie surowych jajek 

Robiąc zakupy, warto wkładać do koszyka tylko tyle jajek, ile jesteśmy w stanie zjadać na bieżąco, jeśli jednak nie mamy innego wyjścia i musimy zaopatrzyć się w większe ilości, możemy je zamrozić. Aby to zrobić, należy wcześniej oddzielić białka od żółtek i zamrozić je w osobnych pojemnikach. Aby żółtka nie żelowały się pod wpływem niskiej temperatury, przed zamrożeniem warto dosypać do nich szczyptę soli lub cukru. Oba te produkty zakonserwują je i sprawią, że po rozmrożeniu zachowają pierwotną konsystencję. Mrożenie jajek jest przydatne podczas robienia ciast i deserów. Białka przydadzą się do wyczarowania szybkiej bezy, natomiast z żółtek ukręcimy kogel mogel czy krem go pysznego włoskiego tiramisu. Należy jednak podkreślić, że zamrożone jajka nie będą tak smaczne, jak wybijane na świeżo.