Pomidory to jeden z najbardziej wdzięcznych sezonowych składników. Można je bowiem przerabiać na dziesiątki sposobów i w każdej formie smakują przepysznie. Jeśli więc od tej pory robiliście z nich tylko sok, przecier i sos pomidorowy, to ten przepis otworzy was na zupełnie inne smaki. Dżem z pomidorów jest bowiem genialny nie tylko na słodko, ale i w formie wytrawnej. A gdy dodacie do niego jeszcze 3 nietypowe dodatki, stanie się już prawdziwym rarytasem.
Jak zrobić dżem z pomidorów? Przepis podstawowy
Pomidory kojarzą nam się raczej z daniami na słono, ale biologicznie są owocami, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać je do przygotowania słodkiego dżemu. Podstawowy przepis na dżem z pomidorów robi się właściwie tak jak wszystkie przetwory owocowe, czyli gotując pomidory z dodatkiem cukru. Potem całość przelewamy do słoików, pasteryzujemy i gotowe.
Taki pomidorowy dżem genialnie smakuje zarówno rozsmarowany na kanapce, jak i jako nadzienie do różnego rodzaju ciast i kruchych lub francuskich ciasteczek. Jeśli jednak lubicie eksperymentować ze smakami i aromatami, dorzućcie do garnka z pomidorami i cukrem jeszcze kilka aromatycznych dodatków, a uzyskacie coś zupełnie wyjątkowego.
Wyjątkowy pomysł na wytrawny dżem z pomidorów
Dżem z pomidorów można też jednak przygotować w wersji wytrawnej i wykorzystywać go w takiej formie do różnego rodzaju pieczonych i smażonych mięs albo jako dodatek do deski serów na zimno. Wystarczy tylko dorzucić kilka wyrazistych dodatków, a w tej roli wykorzystywać będziemy 3 dodatkowe składniki, czyli papryczkę chili, odrobinę cynamonu i... mieloną kawę. Choć to połączenie początkowo brzmi przedziwnie, to musicie uwierzyć na słowo, że ostra-korzenna i kawowa nuta tworzą razem coś genialnego.
Poniżej znajdziecie bazowy przepis na wytrawny dżem z pomidorów, ale oczywiście jeśli nie przepadacie za ostrym jedzeniem, możecie zmniejszyć ilość suszonych płatków chili jedynie do malutkiej szczypty. Podobnie jeśli chodzi o cynamon i kawę - dostosujcie ich ilość do swojego gustu, aby osiągnąć taki smak, jaki najbardziej lubicie. Przygotujcie chociaż kilka małych słoiczków na próbę. A gdy posmakujecie tego specjału do mięs i serów to w przyszłym roku zapełnicie nim już całe swoje piwnice i spiżarnie.
Wytrawny dżem z pomidorów - przepis
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- 500 g cukru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki suszonych płatków chili,
- pół łyżeczki kawy mielonej.
Przygotowanie:
- Żelatynę zalejcie odrobiną wody, wymieszajcie i zostawcie na kilka minut do napęcznienia.
- Pomidory dokładnie umyjcie i pokrójcie w ćwiartki. Następnie przełóżcie je do dużego garnka z grubym dnem i zasypcie cukrem.
- Dodajcie też cynamon, chili i kawę i gotujcie całość przez około 5 minut, regularnie mieszając.
- Do namoczonej żelatyny dodajcie kilka łyżek soku z pomidorów i wymieszajcie całość, a potem wlejcie do garnka. Wszystko dokładnie połączcie i gotujcie, ciągle mieszając przez około 10 minut.
- Gorący dżem z pomidorów przelewajcie do czystych, wyparzonych słoiczków, a następnie szczelnie zakręćcie ich wieczka.
- Zakręcone słoiki pasteryzujcie przez 10-15 minut, a potem odstawcie do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy przełóżcie do spiżarni lub piwnicy.
Źródło: swiat-kobiet.pl


















