Przyznajemy się szczerze - w dzieciństwie owsianka kojarzyła nam się zdecydowanie z paskudną, obrzydliwą breją w szarym kolorze, którą często trudno było nawet przełknąć. Mało kto zdecydowałby się na jej jedzenie z czystej przyjemności. To raczej zapomniany koszmar przedszkolnej stołówki, zresztą w wielu bajkach dla dzieci owsianka jest przedstawiona jako okropne śniadanie, kojarzące się raczej z karą, niż z pysznym posiłkiem. W erze internetu owsianka została jednak odczarowana. W sieci możemy znaleźć całe mnóstwo sposobów na to, jak apetycznie przyrządzić owsiankę, a także cały szereg publikacji na temat jej dobroczynnych właściwości. Popularnością cieszy się przepis na pieczoną owsiankę jak baton (w tej wersji wzbogacamy ją dodatkiem gorzkiej czekolady i szczodrą garścią bakalii), owsiankę piernikową (hit nie tylko w okolicy Bożego Narodzenia), a także budyniową owsiankę.

Dzisiaj prezentujemy wariant dedykowany owocom, szczególnie sezonowym - do tej nocnej owsianki możecie dodać dosłownie każdy owoc. Latem warto wybrać borówki, maliny, truskawki, porzeczki lub jagody, a poza sezonem skorzystać z bananów. Tak naprawdę nie ma tu jednak sztywnych ram - nocna owsianka z owocami sprawdzi się w każdej wersji smakowej. To też duże ułatwienie przy porannym pośpiechu - wieczorem wystarczy zmieszać kilka składników, a rano wyciągnąć z lodówki gotowe (i zdrowe) śniadanie. Przez noc płatki wystarczającą napęcznieją i zmiękną. 

Właściwości nocnej owsianki

Nocna owsianka z owocami jest równie wartościowa i bogata w cenne składniki, jak ta przygotowana w sposób tradycyjny. 

  • Płatki owsiane zawierają potas, który ma wpływ na przewodzenie impulsów nerwowych - jego niedobór albo nadmiar w organizmie, możemy odczuć bardzo dokuczliwie.
  • Dostarczają nam magnezu, który wpływa na wyeliminowanie nocnych skurczów mięśni, a także poprawia pamięć.
  • Błonnik usprawnia trawienie, a także pozytywnie wpływa na odchudzanie, obniża też poziom złego cholesterolu. Zawarty jest w płatkach owsianych w tak dużej ilości, że powinna je jeść każda osoba, która walczy z problemem zaparć.
  • Płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, czyli między 50 a 60. Z tego powodu mogą je do swojej diety włączyć cukrzycy oraz osoby borykające się z insulinoopornością - oczywiście muszą one uważać wtedy na wybór owoców i innych dodatków do owsianki.
  • Obfita zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że regularne spożywanie płatków owsianych może stanowić element profilaktyki antynowotworowej - szczególnie, jeśli chodzi o nowotwory układu pokarmowego.

Nocna owsianka z owocami

Jeśli szukacie pomysłu na to, jak w zdrowy sposób wykorzystać ulubione owoce sezonowe - polecamy naszą wersję nocnej owsianki z owocami. Rekomendujemy jednak, aby owoce dodać do niej dopiero rano - o ile namięknięcie płatków owsianych przez noc jest jak najbardziej pożądane, o tyle owoce mogą się po tylu godzinach stać mało apetyczne.

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych
  • 20 g masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mleka (najlepiej chudego)
  • 20 g erytrytolu
  • woda
  • opcjonalnie: sól i cynamon
  • garść owoców.

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i erytrytol, dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy masło orzechowe, opcjonalnie również sól oraz cynamon. Ponownie mieszamy całość.
  3. Wlewamy mleko, a jeśli wizualnie będzie go za mało, możemy dodać również odrobinę wody - składniki owsianki nocnej powinny być dokładnie przykryte.
  4. Znowu mieszamy całość.
  5. Naczynie z nocną owsianką przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą albo aluminiową.
  6. Wstawiamy do lodówki na całą noc, aby płatki owsiane odpowiednio napęczniały.
  7. Rano wyjmujemy nocną owsiankę z lodówki i dodajemy do niej umyte owoce - może to być np. garść malin, jagód, borówek, drobno pokrojone morele oraz banany, a także truskawki lub nawet kawałki kokosa.
  8. Owsiankę można zjeść na zimno albo w razie potrzeby podgrzać