Wydaje się, że o owsiance napisaliśmy już chyba wszystko - to danie dawno przestało się kojarzyć ze smętną, szarą breją, która była kiedyś dla wielu z nas prawdziwą zmorą dzieciństwa. Mit paskudnej owsianki został już na dobre odczarowany - teraz owsianka nie jest stającą w gardle, obrzydliwą substancją, a pysznym daniem, które może nawet zastąpić apetyczny deser. Do smakowitej owsianki możecie dodać właściwie wszystko. Jeśli nie zależy wam na niskiej kaloryczności posiłku, możecie naprawdę mocno puścić wodze fantazji i wrzucić do niej spore garście apetycznych dodatków. My polecamy kultową już owsiankę piernikową, a dzisiaj przedstawimy wersję pieczonej owsianki, która będzie inspirowana popularnymi batonami. W takiej wersji posmakuje nawet tym, którzy lubią wybrzydzać. Pod przykrywką kilku kostek gorzkiej czekolady, przemycicie do ich menu ogromną ilość błonnika, witamin z grupy B, magnezu, żelazu i cynku - to wszystko jest zawarte w płatkach owsianych.
Właściwości owsianki
Zanim zdradzimy nasz tajemny przepis na pieczoną owsiankę, która smakuje jak słodki baton, przypomnijmy po raz kolejny, dlaczego właściwie płatki owsiane powinny znaleźć się w codziennej diecie wszystkich tych, którym zależy na zdrowym odżywianiu.
- Płatki owsiane zawierają potas, który korzystnie wpływa na dotlenianie naszego mózgu i wszystkich komórek organizmu, pracę mięśni, a także serca.
- Dostarczają nam magnezu, który zapobiega skutkom stresu oraz skurczom mięśni.
- Z uwagi na obecność rozpuszczalnego błonnika, obniżają poziom złego cholesterolu.
- Błonnik obecny w płatkach owsianych w dużej ilości usprawnia również trawienie, a także pozytywnie wpływa na odchudzanie - zapewnia uczucie sytości naprawdę na długo.
- Osoby cierpiące na zaparcia powinny obowiązkowo włączyć płatki owsiane do codziennej diety, aby ułatwić sobie wypróżnianie.
- Awentramidy zawarte w owsie mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
- Płatki owsiane to produkt polecany cukrzykom. Płatki mają niski indeks glikemiczny, czyli między 50 a 60. Oczywiście, osoby walczące z cukrzycą lub insulinoopornością, muszą szczególnie zwrócić uwagę na dodatki dodawane do owsianki, aby niepotrzebnie nie podbijać indeksu glikemicznego całego dania.
Warto nadmienić, że płatki owsiane zawierają gluten, więc nie mogą ich spożywać osoby chore na celiakię.
Pieczona owsianka jak baton
Zdradzamy wam nasz sprawdzony przepis, który sprawi że absolutnie wszyscy polubią owsiankę - nawet ci, którym do tej pory kojarzyła się głównie z niesmaczną papką. Dodatek gorzkiej czekolady zamienia ją w apetyczny wariant - pieczona owsianka jak baton energetyczny wygląda po prostu pysznie. Przygotujecie ją w około 20 minut, ale trzeba doliczyć jeszcze czas pęcznienia, czyli orientacyjnie około 15-25 minut, a potem czas pieczenia.
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 20 g masła orzechowego
- 10 g gorzkiej czekolady
- 20 g erytrytolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka (najlepiej chudego)
- 1 jajko
- garść orzeszków ziemnych
- łyżka ciemnego kakao
- 3 daktyle
- 20 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Gorzką czekoladę i daktyle drobno siekamy - możemy nawet zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach.
- Przygotowujemy dużą miskę. Łączymy w niej mąkę, płatki owsiane, daktyle, czekoladę, masło orzechowe, chude mleko, proszek do pieczenia oraz erytrytol.
- Mieszamy dokładnie.
- Dodajemy jajko, ponownie mieszamy, aby masa miała w miarę jednolitą konsystencję.
- Odstawiamy na 15-25 minut - tyle czasu potrzeba, aby płatki owsiane zdążyły napęcznieć.
- Orzeszki ziemne drobno siekamy.
- Masę na pieczoną owsiankę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wyrównujemy.
- Wierzch owsianki posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi (opcjonalnie można je zastąpić orzechami laskowymi).
- Pieczoną owsiankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20-30 minut, aż wierzch ładnie zbrązowieje. Dzięki dodatkowi proszku do pieczenia, masa powinna nawet lekko wyrosnąć.
- Pieczoną owsiankę można podawać na ciepło albo na zimno.















