Każdy, kto lubi płatki owsiane, powinien znać ten przepis. Smakuje genialnie, a do tego przynosi ogrom korzyści dla ciała i ducha. Każda łyżka tej owsianki odmładza organizm, wspomaga prawidłowe trawienie i nie tylko. Poznajcie wszystkie zalety tego złocistego przysmaku, a od razu będziecie chcieli go spróbować.

Złota owsianka - z czym to się je?

Słynna złota owsianka to nic innego jak płatki owsiane gotowane na mleku z dodatkiem kurkumy. To właśnie odrobina tej przyprawy odpowiada za wyjątkowe właściwości tego dania. Wszystko za sprawą kurkumina, czyli żółtego pigmentu zawartego w kurkumie. Ten cenny składnik ma właściwości działa przeciwzapalnie i  przeciwgrzybicznie, a do tego wspomaga trawienie.

Należy jednak pamiętać, że aby ułatwić wchłanianie się kurkuminy, należy łączyć ją z piperyną, zawartą w pieprzu. Złotą owsiankę doprawia się więc niewielką szczyptą tej pikantnej przyprawy, która nie jest zbyt mocno wyczuwalna w smaku dania, ale mocno je wzbogaca. Kolejnym składnikiem, który wspomaga działanie kurkuminy, jest tłuszcz, a w tej roli najlepiej sprawdzi się olej kokosowy, gdyż dodatkowo dana daniu wspaniałego aromatu.

Choć lista składników nie jest długa, to liczą się tu odpowiednie proporcje. Zobaczcie więc, jak połączyć wszystkie te składniki w prawdziwą ucztę dla podniebienia i bombę witaminową dla organizmu. 

Przepis na złotą owsiankę

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • szczypta pieprzu
  • odrobina miodu

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy z kurkumą i pieprzem. Następnie dosypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez około 10 minut od momentu zagotowania. Na koniec wyłączamy palnik i doprawiamy lekko przestygniętą owsiankę miodem.