Dietetyczne dania z grilla - szparagi z szynką

PORCJA: 183 kcal
PRZYGOTOWANIE: 20 minut

Shuttersotck

Składniki na 4 porcje:

  • duży pęczek zielonych szparagów,
  • 2 opakowania szynki długodojrzewającej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pieprz.

Przygotowanie: Szparagi opłukać, oczyścić z włókien, odłamać zdrewniałe końcówki. Każdy szparag owinąć plastrem szynki. Ułożyć na grillu. Skropić oliwą. Oprószyć pieprzem. Grillować przez 10-12 minut. Podawać np. z bagietką.

Dietetyczne potrawy na grilla - papryka zapiekana z fetą

PORCJA: 287 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut

A. Rogalski dla "Moje gotowanie"

Składniki na 4 porcje:

  • czerwona cebula,
  • 4 małe cukinie,
  • 16 małych pomidorków,
  • 16 czarnych oliwek,
  • 200 g sera typu feta,
  • 2 łyżki posiekanej bazylii,
  • gałązka rozmarynu, oliwa,
  • 4 duże papryki czerwone,
  • sol i pieprz

Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Cukinie umyć i pokroić na spore kawałki. Wymieszać z pomidorkami oraz oliwkami. Dodać pokruszony ser, bazylię i kilka igiełek rozmarynu. Skropić oliwą, przyprawić solą oraz pieprzem. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowaną mieszaniną, owinąć folią aluminiową i ułożyć na grillu. Piec pod pokrywą 30–40 minut.

Zobacz też:

Przepisy na grilla - wykwintne menu na przyjęcie grillowe ->>

Dietetyczne dania z grilla - steki ze szparagami

PORCJA: 274 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut

Miód Malina Studio

Składniki na 4 porcje:

  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • po kilka gałązek rozmarynu i tymianku,
  • liść laurowy,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • ok. 1 kg polędwicy wołowej,
  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki natki,
  • łyżka soku z cytryny,
  • uprażone ziarna sezamu,
  • sól i pieprz

Przygotowanie: ziarna pieprzu i ziela angielskiego zmiażdżyć szerokim nożem lub w moździerzu. Czosnek obrać. 4 ząbki posiekać z rozmarynem i tymiankiem oraz liściem laurowym. Zalać oliwą. Marynatą posmarować mięso. Odstawić na 1/2 godziny do lodówki.

Z mięsa wykroić 4 grube steki. Bezpośrednio przed grillowaniem mięso delikatnie oprószyć solą. Ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu. Smażyć według upodobania, w trakcie steki obrócić na drugą stronę (tylko raz!). Szparagi obrać, usunąć twarde końcówki, umyć. Gotować na parze ok. 8 minut. Ułożyć na folii aluminiowej lub tacce do warzyw, a następnie na grillu. Piec do miękkości. Miękkie masło wymieszać z drobno posiekanym pozostałym czosnkiem, natką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Steki podawać ze szparagami, posypane sezamem i obłożone masłem czosnkowym.

Fit przepisy na grilla - łosoś z sałatką

PORCJA: 300 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut

Miód Malina Studio

Składniki na 6 porcji:

  • 2 różowe grejpfruty,
  • dojrzałe awokado,
  • papryczka chili,
  • łyżka posiekanej kolendry,
  • skórka i sok z 1 limonki,
  • 6 steków z łososia,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz

Przygotowanie: grejpfruty obrać ze skóry i białych błon, pokroić w niezbyt drobną kostkę, sok zachować. Awokado przekroić, usunąć pestkę, miąższ wyłuskać, pokroić w taką samą kostkę jak grejpfrut. Papryczkę opłukać, przekroić, usunąć pestki, drobno posiekać. Liście kolendry umyć, posiekać. Grejpfruty, awokado i chili wymieszać z posiekaną kolendrą, sokiem i skórką z limonki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Grill rozgrzać. Steki z łososia opłukać, osuszyć, skropić oliwą i obficie oprószyć solą i pieprzem. Rybę ułożyć na grillu i piec z każdej strony. Podawać z sałatką z grejpfruta i awokado.

Zobacz też:

5 pomysłów na dania z grilla z kurczaka - szybkie, wykwintne, nietypowe i pyszne! ->>

Zdrowe przekąski na grilla - pieczone warzywa z bazyliowym olejem

PORCJA: 216 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut

Miód Malina Studio

Składniki na 4 porcje:

  • pęczek bazylii,
  • 80 ml oliwy,
  • fenkuł,
  • bakłażan,
  • papryka czerwona,
  • 2 cukinie,
  • 4 pomidory,
  • 2 główki czosnku,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • czosnek do oliwy,
  • sól, pieprz

Przygotowanie: bazylię opłukać, drobno posiekać, rozetrzeć w moździerzu razem z oliwą. Przetrzeć przez sito. Odstawić na 30–40 minut. Warzywa umyć, oczyścić i pokroić na grube plastry, pomidory na połówki. Nieobrane główki czosnku przeciąć w poprzek na pół. Na rozpalonym grillu położyć folię aluminiową lub tackę grillową. Rozłożyć na niej warzywa i czosnek.

Oprószyć solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, skropić połową oliwy bazyliowej. Przykryć drugą tacką lub folią aluminiową. Piec 30–35 minut. Przed podaniem do reszty oliwy bazyliowej dodać drobno posiekany lub rozgnieciony ząbek czosnku. Oliwą skropić warzywa i posypać świeżym tymiankiem.

Zdrowe jedzenie na grilla - roladki z bakłażana

PORCJA: 292 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut

Shutterstock

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie bakłażany,
  • 3 łyżki oleju,
  • 250 g koziego twarożku albo bryndzy,
  • pęczek koperku,
  • mała papryczka chili,
  • sól, pieprz

Przygotowanie: bakłażany umyć, osuszyć i pociąć (np. za pomocą szczelinowego nożyka) wzdłuż na plastry o grubości ok. 4 mm. Skropić je olejem i ułożyć na czystym ruszcie. Grillować ok. 3 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz i wystudzić. Bryndzę lub kozi twarożek rozgnieść widelcem. Dodać posiekany koperek i pokrojoną drobno papryczkę chili. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pastą posmarować plastry bakłażana, po czym zrolować. Podawać np. z odrobiną octu balsamicznego i oliwą. Nasza rada: Podobnie można przygotować roladki z cukinii.

Zdrowe przekąski na grilla - krewetki z masłem ziołowym

PORCJA: 340 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut

A. Rogalski dla "Moje gotowanie"

Składniki na 6 porcji:

  • duży ząbek czosnku,
  • pęczek natki,
  • czerwona papryczka chili,
  • 2 limonki,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 kg dużych surowych krewetek tygrysich,
  • szczypiorek,
  • sól

Przygotowanie: czosnek obrać, posiekać. Natkę opłukać, drobno pokroić. Chili opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki, miąższ drobno posiekać. Limonki sparzyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Masło wymieszać z czosnkiem, natką, chili oraz sokiem i skórką z limonki. Doprawić do smaku solą. Łyżkę masła wymieszać z krewetkami, odstawić w chłodne miejsce. Pozostałe masło uformować w wałek, owinąć folią spożywczą lub aluminiową i umieścić w zamrażarce. Krewetki ułożyć na ruszcie i piec 3–4 minuty z każdej strony, aż zróżowieją. Masło wyjąć z zamrażarki, odwinąć z folii i pokroić w plastry. Kłaść na gorące krewetki. Całość posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Podawać ze świeżą bagietką.