Tę roślinę pokochał już cały świat, a u nas wciąż mało się o niej mówi, choć rośnie w naszym klimacie. Zobaczcie, ile w niej dobrego, a od razu zechcecie włączyć ją do swojego codziennego menu. Zdecydowanie warto, bo cały organizm wam za to podziękuje, a na efekty nie będziecie musieli długo czekać.
Skarb dla urody prosto z krzaczka
Krzewy rokitnika rosną w Polsce, lecz choć ich owoce zyskały już uznanie na całym świecie, to u nas wciąż są niedoceniane. Warto jednak zwrócić na nie uwagę ze względu na ich niezwykłe wartości odżywcze. W owocach rokitnika kryje się aż 14 witamin, w tym ogromna dawka witaminy C, której jest tu aż 3x więcej niż w słynącej z tego czarnej porzeczce. Poza tym znajdziemy tu też 11 minerałów,18 aminokwasów i 22 kwasy tłuszczowe. Tak bogaty skład to przynosi organizmowi szereg dobroczynnych korzyści.
Rokitnik - właściwości
Na co dobry jest rokitnik? Lista właściwości, które przynoszą te drobne kuleczki jest obszerna i każdy znajdzie tu coś dla siebie:
- regeneruje skórę i spowalnia jej starzenie się,
- nawilża, wygładza i uelastycznia cerę,
- wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu,
- działa odkażająco,
- ma właściwości przeciwzapalne,
- łagodzi trądzik i przyspiesza gojenie się ran oraz oparzeń,
- wspiera układ pokarmowy i przyspiesza trawienie,
- reguluje pracę jelit,
- łagodzi ból gardła i kaszel,
- pomaga przy reumatyzmie.
- chroni skórę przed promieniami słonecznymi
Wyciśnięty sok z rokitnika zawiera mnóstwo witaminy C
Napar z rokitnika - przepis
Aby skorzystać z powyższych właściwości, najłatwiej będzie zrobić napar z rokitnika. Ten wartościowy napój przygotowuje się błyskawicznie, gdyż wystarczą tylko 2 łyżki owoców rokitnika, 2 cm korzenia imbiru i 1 łyżka kurkumy. Wszystkie składniki wrzucamy do dzbanka, a następnie zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni i przykrywamy na 10 minut. Jako że rokitnik ma naturalnie cierpki smak, gotowy napar można dosłodzić odrobiną miodu.
Co można zrobić z rokitnika? Inne pomysły
Herbata z rokitnika to jednak nie wszystko, bo z tych niewielkich owoców można wyczarować o wiele więcej. Szczególnie polecamy zamienić je w domową konfiturę lub dżem, gdyż mają naturalne właściwości żelujące i zagęszczające. Oprócz tego, powstanie z nich również genialny sok, syrop i nalewka. Innym cennym produktem na bazie tej rośliny jest olej z rokitnika.