Tę roślinę pokochał już cały świat, a u nas wciąż mało się o niej mówi, choć rośnie w naszym klimacie. Zobaczcie, ile w niej dobrego, a od razu zechcecie włączyć ją do swojego codziennego menu. Zdecydowanie warto, bo cały organizm wam za to podziękuje, a na efekty nie będziecie musieli długo czekać.

Skarb dla urody prosto z krzaczka

Krzewy rokitnika rosną w Polsce, lecz choć ich owoce zyskały już uznanie na całym świecie, to u nas wciąż są niedoceniane. Warto jednak zwrócić na nie uwagę ze względu na ich niezwykłe wartości odżywcze. W owocach rokitnika kryje się aż 14 witamin, w tym ogromna dawka witaminy C, której jest tu aż 3x więcej niż w słynącej z tego czarnej porzeczce. Poza tym znajdziemy tu też 11 minerałów,18 aminokwasów i 22 kwasy tłuszczowe. Tak bogaty skład to przynosi organizmowi szereg dobroczynnych korzyści. 

Rokitnik - właściwości

Na co dobry jest rokitnik? Lista właściwości, które przynoszą te drobne kuleczki jest obszerna i każdy znajdzie tu coś dla siebie:

  • regeneruje skórę i spowalnia jej starzenie się,
  • nawilża, wygładza i uelastycznia cerę,
  • wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu,
  • działa odkażająco,
  • ma właściwości przeciwzapalne,
  • łagodzi trądzik i przyspiesza gojenie się ran oraz oparzeń,
  • wspiera układ pokarmowy i przyspiesza trawienie,
  • reguluje pracę jelit,
  • łagodzi ból gardła i kaszel,
  • pomaga przy reumatyzmie.
  • chroni skórę przed promieniami słonecznymi

Napar z rokitnika - przepis 

Aby skorzystać z powyższych właściwości, najłatwiej będzie zrobić napar z rokitnika. Ten wartościowy napój przygotowuje się błyskawicznie, gdyż wystarczą tylko 2 łyżki owoców rokitnika, 2 cm korzenia imbiru i 1 łyżka kurkumy. Wszystkie składniki wrzucamy do dzbanka, a następnie zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni i przykrywamy na 10 minut. Jako że rokitnik ma naturalnie cierpki smak, gotowy napar można dosłodzić odrobiną miodu.

Co można zrobić z rokitnika? Inne pomysły

Herbata z rokitnika to jednak nie wszystko, bo z tych niewielkich owoców można wyczarować o wiele więcej. Szczególnie polecamy zamienić je w domową konfiturę lub dżem, gdyż mają naturalne właściwości żelujące i zagęszczające. Oprócz tego, powstanie z nich również genialny sok, syrop i nalewka. Innym cennym produktem na bazie tej rośliny jest olej z rokitnika.