Ten produkt często można spotkać w warzywniakach i na straganach, jednak zwykle wala się w skrzynkach i mało kto zwraca na niego uwagę. To wielka strata, gdyż nie tylko jest w pełni jadalny, ale i wyjątkowo cenny dla organizmu. Zobaczcie, co kryje się w tej niedocenianej natce, a już nigdy jej nie zmarnujecie. Poznajcie ten niepozorny skarb dla zdrowia i urody.
Niedoceniony "odpad" z warzywniaka
Jednym z produktów, które znajdziemy w absolutnie każdym warzywniaku, jest marchewka. Choć plasuje się ona w czołówce najczęściej kupowanej zieleniny, to wszyscy wykorzystują jej korzeń, a mało kto zastanawia się, czy można jeść liście marchewki. Okazuje się jedna, że nie tylko można, a nawet warto to robić, gdyż natka marchewki zawiera witaminę C, K, a także wapń, magnez, potas i cenne przeciwutleniacze, karotenoidy i chlorofil. Taki bogaty skład przynosi ogrom korzyści całemu organizmowi i pomaga zadbać zarówno o zdrowie, urodę, jak i samopoczucie.
Nać marchwi - właściwości
- działa moczopędnie,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- likwiduje obrzęki,
- wzmacnia odporność,
- reguluje poziom glukozy,
- pomaga unormować ciśnienie tętnicze,
- niweluje stany zapalne,
- pozytywnie wpływa na wzrok,
- poprawia trawienie,
- wspomaga pracę wątroby i nerek.
Co można zrobić z naci marchwi?
Choć ta zielona natka często wala się na straganach i w warzywniakach, to mało kto wie, co można robić z liście marchewki. Tymczasem taki produkt to genialna baza do wielu pysznych przepisów. Można je dodawać do surówek i sałatek, jednak szczególnie polecamy pesto z natki marchewki. Zdecydowanie najszybciej i najprościej będzie jednak wypić wyciśnięty z niej sok.
Aby zrobić taki wartościowy napój, wystarczy: 1 szklanka naci z marchwi, 2 świeże pomarańcze oraz kilka cm świeżego korzenia imbiru dla złagodzenia smaku lekko gorzkawej natki. Jak zrobić sok z liści marchwi? Wystarczy tylko umyć i zmiksować wszystkie składniki blenderem na gładką masę lub wytłoczyć sok za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej.
Jeśli jednak chcecie kupić młodą marchewkę z listkami, starajcie się wybierać taką ze sprawdzonego źródła, aby mieć pewność, żeby nie była ona pryskana chemią.