W sieci i książkach kucharskich znajdziecie przepisy na surówkę z cukinii w przeróżnych wersjach. Niektórzy dodają do niej tartą marchewkę, inni pokrojone pomidory czy ogórki, a nie brakuje też takich, którzy łączą to delikatne warzywo ze słodkim jabłkiem czy szczyptą wyrazistego chili. Okazuje się jednak, że cukinia nie potrzebuje żadnych dodatków, aby smakować doskonale. Najlepiej udowadnia to przepis na niemiecką surówkę z cukinii, do której potrzebujecie minimum składników, a smak i zapach są genialne. Trzeba tylko pamiętać o 1 zasadzie.

Jak zrobić surówkę z cukinii, aby była wyrazista?

Miłośnicy cukinii z pewnością testowali już wiele surówek i sałatek na bazie tego warzywa. Najczęściej widzimy takie ze startej lub pokrojonej w plasterki cukinii, ale tym razem pokażemy wam coś jeszcze ciekawszego. Niemiecka surówka z cukinii to jeden z najprostszych przepisów, jakie można sobie wyobrazić. Oprócz tego zielonego warzywa, potrzebujecie bowiem tylko 4 składników. Są to ocet jabłkowy, cukier, sól i cebula. Do tego opcjonalnie można dodać jeszcze świeży koperek i ziarenka gorczycy, ale i bez tego smak będzie idealnie wyrazisty.

Przygotowanie jest równie proste jak lista składników, bo wystarczy tylko pokroić cukinię w cienkie wstęgi i wymieszać ją ze wszystkimi dodatkami. Liczy się tu tylko jedna ważna zasada, a mianowicie to, aby gotową surówkę trzymać w lodówce przez 2 dni, bo dopiero wtedy wszystkie dodatki dobrze się ze sobą połączą. Po tym czasie wszystkie składniki trzeba jeszcze podgrzać przez chwilę i wtedy podawać na talerze. W ten prosty sposób z kilku tanich składników otrzymamy prawdziwą bombę smaków i aromatów.

Tak przygotowana dwudniowa surówka z cukinii zachwyci każdego i genialnie sprawdzi się do wszystkich obiadów. Zobaczcie dokładne proporcje i trzymajcie się ich, a tylko wtedy osiągniecie upragniony efekt.

Niemiecka surówka z cukinii - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg cukinii,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 płaska łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki ziarenek gorczycy,
  • pół pęczka koperku.

Przygotowanie:

  1. Cukinię dokładnie myjemy (nie trzeba jej obierać), a następnie kroimy w cienkie wstążki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw lub mandoliny, ale można też pokroić ją wzdłuż nożem. 
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie przekładamy razem ze wstęgami cukinii przekładamy całość do dużej miski. Do warzyw dodajemy też posiekany koperek i zalewamy całość octem oraz zasypujemy całość cukrem, solą i ziarenkami gorczycy.
  3.  Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy czystymi dłońmi, aby smaki dobrze się połączyły. Gotowa surówka z cukinii powinna być teraz odstawiona do lodówki na 2 doby. Dopiero wtedy podgrzewamy całość przez chwilę, a następnie podajemy na stół.

Dwudniowa surówka z cukinii - z czym ją podawać?

Tak przygotowana niemiecka surówka z cukinii świetnie smakuje sama w sobie, jako lekka przekąska, ale zdecydowanie najlepiej sprawdzi się do wszelkiego rodzaju pieczonych i smażonych mięs oraz dań z grilla. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby serwować ją również do ryby, szczególnie takiej w złocistej panierce.

Innym ciekawym pomysłem będzie podanie cukiniowej surówki jako dodatku do długo gotowanych gulaszy i potrawek, gdyż jej odświeżający smak i chrupiąca konsystencja będą świetnie kontrastowały z gęstym, aksamitnym mięsem w sosie. 

Jeśli natomiast wolicie wegetariańskie opcje, to surówkę z cukinii możecie podać jako lekki dodatek do chrupiących placków ziemniaczanych, a taki duet sprawdzi razem wprost się idealnie. Testujcie więc różne połączenia i sami wybierzcie, z czym ten odświeżający przysmak smakuje wam najlepiej.