Znacie ciasto z cukinii? Być może brzmi zaskakująco, ale rzeczywiście popularne warzywo nadaje się również do upieczenia ciasta. Cukinia ma neutralny smak, dzięki czemu nie dominuje w cieście. Sprawia za to, że jest wilgotne i bardziej sprężyste. Jeśli obawiacie się, że z takiego eksperymentu wyjdzie wam zakalec, zapiszcie sobie poniższy przepis i wypróbujcie w swojej kuchni. Od razu się przekonacie, że ciasto z cukinii może się udać i jest bardzo smaczne. 

Przepis na czekoladowe ciasto cukiniowe

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • 1 duża cukinia (około pół kg)
  • 2 jajka
  • pół kostki masła (100 g)
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki maślanki
  • 50 g kakao bez dodatku cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

Zanim zaczniecie przygotowywać ciasto, najpierw wyjmijcie z lodówki wszystkie produkty, których będziecie używać. Bardzo ważne jest, by miały one jednakową temperaturę pokojową. 

Odetnijcie końcówki cukinii, a następnie zetrzyjcie ją na małych oczkach tarki. Jeśli używacie starszej cukinii, warto ją wcześniej obrać, ponieważ skórka może być twarda i gorzka. Posmarujcie tortownicę masłem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. 

Przygotujcie sobie dwie miski. Do pierwszej wsypcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz szczyptę soli. Wymieszajcie. Opcjonalnie, możecie dodać do tych składników pół tabliczki gorzkiej czekolady, połamanej na mniejsze kawałki.

Do drugiej miski przełóżcie masło, dodajcie cukier i utrzyjcie na puch (powinno wam to zająć ok. 5-7 minut. Po tym czasie wlejcie pół szklanki oleju i miksujcie jeszcze przez minutę, by składniki się połączyły.

Dodajcie jeszcze jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Następnie zmniejszcie obroty i stopniowo wsypujcie suche składniki (z pierwszej miski) na zmianę z maślanką, wciąż mieszając.

Na sam koniec wrzućcie do miski startą cukinię i dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowane ciasto przełóżcie do tortownicy i włóżcie ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez około 45 minut. Pod koniec możecie sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest już upieczone. Wyjmijcie je wówczas z pieca i odstawcie do ostudzenia. Posypcie z wierzchu cukrem pudrem, albo polejcie roztopioną czekoladą. Smacznego!