Biała kiełbasa zwykle kojarzy nam się z wielkanocną, kiedy to odparzamy ją jako solowe danie lub dorzucamy do żurku. To jednak niejedyne pomysły na taki mięsny klasyk, bo można z niego przygotować coś znacznie ciekawszego. Tomasz Strzelczyk pokazał na swoim kanale YouTube prosty i pomysłowy przepis na białą kiełbasę w nieco innym wydaniu. Zobaczcie, jakie to proste i smaczne.
Jak smacznie przyrządzić białą kiełbasę?
Ulubiony kucharz internautów proponuje przepis na kiełbasę w sosie pieczarkowym. Zamiast więc nastawiać wodę do odparzania, kroi białą kiełbasę w niewielkie kawałki, a następnie podsmaża je na maśle klarowanym. Dzięki temu mięso staje się rumiane i nabiera więcej smaku oraz aromatu, który dodatkowo podbije jeszcze gęsty sos, a ten powstaje równie łatwo.
Wystarczy tylko usmażyć pieczarki z cebulą, zrobić prostą zasmażkę z masła oraz mąki, a na koniec zalać wszystko mieszanką bulionu i śmietanki kremówki. Do tak przygotowanego sosu dorzucamy podsmażone wcześniej kawałki kiełbasy i pyszne danie gotowe.
Biała kiełbasa w sosie pieczarkowym - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 700 g białej kiełbasy,
- 1 cebula,
- 400 g pieczarek,
- 150 ml bulionu
- 150 ml śmietanki 30%,
- świeży tymianek,
- 1 łyżka mąki,
- masło klarowane,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do podania.
Przygotowanie:
Białą kiełbasę kroimy na niewielkie kawałki i smażymy na maśle klarowanym. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulkę oraz pieczarki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie podsmażoną kiełbasę zdejmujemy z patelni i wrzucamy na ten sam tłuszcz pieczarki. Wszystko smażymy z odrobiną tymianku, a gdy grzyby się zarumienią, dorzucamy cebulkę z czosnkiem i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem.
Na koniec przyprawiamy warzywa solą i pieprzem oraz dodajemy na patelnię jeszcze trochę masła klarowanego oraz mąkę. Wszystko energicznie mieszamy, tworząc zasmażkę, po czym wlewamy bulion i śmietankę. Tak przygotowany sos pieczarkowy gotujemy aż zgęstnieje, a następnie wrzucamy do niego wcześniej usmażoną białą kiełbasę.
Na koniec wszystko posypujemy posiekaną natką pietruszki i gotowe. Biała kiełbasa w sosie pieczarkowym najlepiej smakuje podana z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA