Biała kiełbasa zwykle kojarzy nam się z wielkanocną, kiedy to odparzamy ją jako solowe danie lub dorzucamy do żurku. To jednak niejedyne pomysły na taki mięsny klasyk, bo można z niego przygotować coś znacznie ciekawszego. Tomasz Strzelczyk pokazał na swoim kanale YouTube prosty i pomysłowy przepis na białą kiełbasę w nieco innym wydaniu. Zobaczcie, jakie to proste i smaczne.

Jak smacznie przyrządzić białą kiełbasę?

Ulubiony kucharz internautów proponuje przepis na kiełbasę w sosie pieczarkowym. Zamiast więc nastawiać wodę do odparzania, kroi białą kiełbasę w niewielkie kawałki, a następnie podsmaża je na maśle klarowanym. Dzięki temu mięso staje się rumiane i nabiera więcej smaku oraz aromatu, który dodatkowo podbije jeszcze gęsty sos, a ten powstaje równie łatwo.

Wystarczy tylko usmażyć pieczarki z cebulą, zrobić prostą zasmażkę z masła oraz mąki, a na koniec zalać wszystko mieszanką bulionu i śmietanki kremówki. Do tak przygotowanego sosu dorzucamy podsmażone wcześniej kawałki kiełbasy i pyszne danie gotowe.

Biała kiełbasa w sosie pieczarkowym - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 700 g białej kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 400 g pieczarek,
  • 150 ml bulionu
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • świeży tymianek,
  • 1 łyżka mąki,
  • masło klarowane,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do podania.

Przygotowanie:

Białą kiełbasę kroimy na niewielkie kawałki i smażymy na maśle klarowanym. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulkę oraz pieczarki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie podsmażoną kiełbasę zdejmujemy z patelni i wrzucamy na ten sam tłuszcz pieczarki. Wszystko smażymy z odrobiną tymianku, a gdy grzyby się zarumienią, dorzucamy cebulkę z czosnkiem i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem.

Na koniec przyprawiamy warzywa solą i pieprzem oraz dodajemy na patelnię jeszcze trochę masła klarowanego oraz mąkę. Wszystko energicznie mieszamy, tworząc zasmażkę, po czym wlewamy bulion i śmietankę. Tak przygotowany sos pieczarkowy gotujemy aż zgęstnieje, a następnie wrzucamy do niego wcześniej usmażoną białą kiełbasę.

Na koniec wszystko posypujemy posiekaną natką pietruszki i gotowe. Biała kiełbasa w sosie pieczarkowym najlepiej smakuje podana z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA