Wiele mówi się o tym, jak cenne dla zdrowia są oliwa z oliwek, olej kokosowy, czy olej lniany, ale na tej samej półce w sklepach stoi jeszcze jedna butelka z wartościowym tłuszczem. Chodzi tu o olej rydzowy, czyli olej z lnianki siewnej. No właśnie, bo choć nazwa tego tłuszczu może być dla wielu myląca, to olej rydzowy nie ma w rzeczywistości nic wspólnego z popularnymi grzybami. Lnianka, znana też jako lnicznik siewny lub lennica to jedna z najstarszych roślin oleistych jakie uprawiano w Polsce, a nazywało się ją "rydzem" jedynie z powodu jej koloru, który przypomina kapelusz popularnego grzyba. 

Co wyróżnia olej rydzowy?

Ale dlaczego właściwie warto stosować olej rydzowy zamiast oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, czy innych popularnych tłuszczy? Po pierwsze, jest to jeden z najtrwalszych tłuszczu, bo odpowiednio przechowywany nie jełczeje i nie utlenia się nawet do 3 lat. Jeśli więc kupicie dobrej jakości olej rydzowy ze sprawdzonego źródła i będziecie go trzymać we właściwym miejscu (co wyjaśnimy jeszcze poniżej) to posłuży wam on bardzo długo, choć pewnie i tak spożyjecie go znacznie szybciej niż ten wskazany termin przydatności. Wszystko to dlatego, że oprócz długiej trwałości słynie on także z tego, że ma ciekawy, orzechowo-cebulowy posmak, który genialnie podkręca różnego rodzaju dania. Kolejną niewątpliwą zaletą tego tłuszczu jest oczywiście cały szereg niesamowitych korzyści zdrowotnych. Zobaczcie, na co dobry jest olej rydzowy, a od razu zaprosicie go do swoich kuchni.

Olej rydzowy - właściwości

Olej rydzowy to naturalna skarbnica wielu cennych wartości odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi kwasy Omega-3 i Omega-6, witaminy E, A, K i C oraz minerały, takie jak magnez, potas, żelazo, cynk, fosfor i wapń. Wszystko to sprawia, że przynosi on wiele dobrego całemu organizmowi i działa zarówno na zdrowie, urodę, jak i samopoczucie:

  • działa antybakteryjnie,
  • ma właściwości przeciwzapalnie,
  • pomaga zredukować poziom złego cholesterolu,
  • wspiera prawidłowe trawienie,
  • korzystnie wpływa na pracę serca,
  • wzmacnia odporność,
  • wspomaga pracę nerek i wątroby,
  • pomaga obniżać ciśnienie tętnicze,
  • pozytywnie działa na wzrok,
  • poprawia elastyczność skóry,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • pomaga przy leczeniu trądziku,
  • wzmacnia włosy,
  • działaj uspokajająco,
  • poprawia koncentrację,
  • wspiera zdrowy sen.

Jak przechowywać i do czego stosować olej rydzowy?

Do czego dodawać olej rydzowy? Na wstępie warto zaznaczyć, że aby skorzystać ze wszystkich najcenniejszych wartości tego oleju, należy spożywać go na zimno. Nie poleca się go do smażenia i zdecydowanie lepiej sprawdzi się on jako składnik sałatek i surówek, czy różnego rodzaju przekąsek. Pamiętajcie jednak, że mimo wszelkich dobroczynnych właściwości, olej rydzowy powinien być spożywany z umiarem, a zalecana dzienna dawka to od 1 do 2 małych łyżeczek. Trzymajcie się więc takiej ilości i nie przesadzajcie, bo efekt wcale nie będzie lepszy, a wręcz przeciwnie. 

Zwróćcie też szczególną uwagę na to, że olej rydzowy trzeba przechowywać w lodówce i tonie tylko po jego otwarciu, ale nawet jeszcze w fabrycznie zamkniętej butelce. To właśnie dzięki niskiej temperaturze zachowuje on bowiem wszystko to, co z nim najlepsze i potem nie psuje się przez długie lata. Dodatkowo bardzo ważne jest także to, aby opakowanie oleju rydzowego było wykonane z ciemnego szkła.