Wszyscy dobrze znamy te kwiaty, ale zwykle tylko podziwiamy je z daleka. Tymczasem są one genialnym materiałem do wykorzystania w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić z nich cenny olejek, który pomoże na wiele problemów. To superszybkie i banalnie proste, a efekt zachwyci każdego.

Zamieńcie kwiaty z podwórka w cenny olejek

Wszyscy kojarzycie pewnie czarny bez i przyrządzane z niego przetwory. Prym wiodą tu sok, nalewka i syrop z kwiatów czarnego bzu, jednak mało kto wie, że można też zrobić z nich genialny olejek. Tymczasem wystarczy zalać kwiaty czarnego bzu płynnym tłuszczem, aby stworzyć naturalny olejek do stosowanie wewnętrznego i zewnętrznego. W obu tych wersjach przynosi wiele dobrego organizmowi:

Olej z czarnego bzu - właściwości

  • łagodzi bóle stawów,
  • pomaga przy problemach trawiennych,
  • nawilża skórę,
  • działa przeciwzapalnie,
  • łagodzi podrażnienia,
  • przyspiesza gojenie się śladów po ukąszeniach owadów.

Jak zrobić olejek z czarnego bzu?

Olej z kwiatów czarnego bzu można przygotować na 2 sposoby - na zimno lub na gorąco. Na zimno wystarczy zebrać świeże kwiaty, wsypać je do połowy wysokości słoika i zalać oliwą z oliwek lub olejem kokosowym. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na parapet na około 3 tygodnie, a potem przecedzamy do ciemnej butelki i przechowywać w lodówce.

Z kolei na ciepło wsypujemy do miski dużą garść suszonych kwiatów i zalewamy je szklanką oleju słonecznikowego, a następnie stawiamy naczynie na garnku z gorącą wodą i wolno gotujemy w kąpieli wodnej przez około 3 godziny. Po upływie tego czasu musimy już tylko zdjąć naczynie z palnika, przecedzić olejek przez gazę i przelać go do butelki lub słoika. 

Olej z czarnego bzu - stosowanie

Jak wspominaliśmy powyżej, ten skarb natury można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. W tej pierwszej wersji sprawdzi się do masażu, szczególnie przy przeziębieniach i bólach mięśni. Z kolei wewnętrznie pomoże przy bólach brzucha i stanach zapalnych żołądka czy jelit. W tym przypadku należy pić 1 łyżeczkę oleju przed lub w trakcie posiłku.