Mamy tu na myśli tłuszcz roślinny, którego głównym producentem są Indie i Chiny. Spożywa się go na surowo (nie nadaje się do dłuższego smażenia), dlatego nie musimy obawiać się przykrych skutków. To nie jest odkrycie ostatnich lat, bo znany jest od wieków, ale w ostatnim czasie na pewno stał się prawdziwym hitem. Ma szerokie zastosowanie, nie tylko w kuchni, bo stosuje się go również do produkcji kosmetyków. Olej sezamowy jest tłoczony na zimno z ziarenek sezamu indyjskiego.

Jakie właściwości ma olej sezamowy?

Dostępny jest w formie jasnego płynu – zrobiony z nieprażonych ziaren sezamu – lub ciemnego, gdy został wytłoczony z wcześniej uprażonego sezamu. Jest bogaty w antyoksydanty, które redukują stres oksydacyjny i opóźnia procesy starzeniowe. Zawiera też sporo nienasyconych tłuszczów – to jeden z naturalnych produktów, które obniżają zły cholesterol (LDL) i zwiększają ilość dobrego cholesterolu (HDL), co z kolei przekłada się na lepszą pracę serca. Ma również właściwości przeciwzapalne, które występują w organizmie człowieka. Do tego wspiera również układ krążenia i odpornościowy. Nie można pominąć wysokiej zawartości witamin: A, E, K i z grupy B. To też dobre źródło cynku, żelaza, kwasu foliowego, miedzi i wapnia.

Zastosowanie w kosmetologii i farmacji

Warto też wspomnieć o oleju sezamowym w kontekście produkcji kosmetyków, w których można go spotkać dość często. Świetnie nawilża i odżywia skórę, dlatego pojawia się w kremach do twarzy i balsamach do całego ciała. Tworzy barierę dla promienia UV, stąd możemy go spotkać w olejkach i kremach do opalania. Ma też niezwykle korzystny wpływ na włosy, potrafi poprawić kondycję suchych i zniszczonych, a nawet przyczynić się do ich wzrostu. Dzięki niesamowitemu aromatowi stosowany jest też przez masażystów, już sam zapach odpręża.

Pojawia się również w naturalnych produktach leczniczych. Może przynieść ulgę przy zapaleniu zatok, wystarczy zastosować odpowiednie krople do nosa. Sprawdza się też w przypadku dolegliwości ze strony gardła, stosuje się go w postaci płukanek - tworzy warstwę naturalnej ochrony, łagodzi swędzenie, drapanie i ból.

Olej sezamowy nie dla wszystkich

Pomimo znaczącego, pozytywnego wpływu na organizm, nie wszyscy mogą używać oleju sezamowego. Muszą stronić od niego alergicy, zwłaszcza w przypadku alergii pokarmowej. A jeśli nie wiemy, czy jesteśmy uczuleni na sezam? Najlepiej jest skonsultować się z lekarzem i wykonać odpowiedni test. Również cukrzycy powinni zachować najwyższą ostrożność, co prawda olej ma niski indeks glikemiczny, ale jak wiadomo, co za dużo, to nie zdrowo. Mogą sobie pozwolić na spożycie 10 ml dziennie. Pomimo tego, że mówimy o dobrych tłuszczach, to jednak warto mieć świadomość, że jego kaloryczność jest wysoka – w 50 ml znajdziemy aż 442 kcal.

Jak przechowywać olej z ziaren sezamu?

Sprawa wygląda podobnie, jak w przypadku oliwy. Wybierajmy buteleczkę o nieprzezroczystym szkle, ponieważ nie powinien być wystawiony na ekspozycję promieni słonecznych. W domu stawiamy go w zaciemnionym miejscu, ale po otwarciu może już tylko stać w lodówce. Jak poznać, czy olej sezamowy jest dobry? Powinien mieć przyjemny orzechowy smak i aromat. Zepsuty jest zjełczały, gorzki i kwaśny.

Olej sezamowy w kuchni

Jak już wcześniej wspomnieliśmy olej sezamowy nie nadaje się do smażenia, ponieważ posiada niski stopień dymienia. Zacznie się dymić i straci swoje wszystkie cenne właściwości. Ale można bez problemu obsmażyć na nim coś szybko, nie przekraczając 70 stopni Celsjusza. Jak w takim razie najlepiej wykorzystać?

  • w formie dressingu do lekkich sałatek z miksu sałat
  • to dobry składnik marynat do mięs, najlepiej do kurczaka i wołowiny, rzadziej do wieprzowiny, bez niego nie zrobimy kaczki po pekińsku
  • podkręci smak zup, zwłaszcza orientalnych, np. ramenu z kurczakiem
  • nada inny wymiar owsiankom i koktajlom owocowym