Jeśli jesteście fanami lodów, koniecznie musicie przetestować ten nietypowy sposób na ich podanie. To prawdziwy hit internetu i testują go już smakosze z całego świata. Wystarczą tylko 2 dodatki z kuchennej szafki, ale wbrew pozorom nie są to ani czekolada, ani bakalie. Doskonale znacie te dwa produkty i używacie ich dosłownie codziennie, ale mało kto wpadłby na połączenie ich z lodami, a okazuje się to całkiem dobrane trio.

Pomysł na lody waniliowe, który podbił sieć

Od jakiegoś czasu w internecie możemy natknąć się na wiele filmów, w których ludzie jedzą lody waniliowe polane oliwą z oliwek i posypane szczyptą soli morskiej. Skąd w ogóle pomysł na to nietypowe połączenie i dlaczego nagle stało się ono tak popularne? Okazuje się, że taki deser znajdziemy w wielu włoskich książkach kucharskich pod nazwą "gelato con olio e sale". Nie z nich wynika jednak jego obecna popularność, gdyż wszystko zaczęło się od wypowiedzi pewnej słynnej piosenkarki.

Okazuje się, że takim deserem zajada Dua Lipa i któregoś dnia podzieliła się tą informacją w jednym ze swoich wideo. Wtedy wielu internautów zapragnęło tego spróbować i na TikToku masowo zaczęły pojawiać się krótkie filmy z testem lodów z oliwą i solą. Wbrew pozorom okazało się, że zdecydowana większość testerów była pozytywnie zaskoczona tym smakiem. Jedno z wielu takich krótkich wideo możecie zobaczyć na TikToku @ghayssaazar.

@ghayssaazar We give this a 6.5/10 🙃 #oliveoilicecream #dualipa #dualipaicecream #oiliveoil #vanilla #CapCut #narasmith ♬ original sound - Ghayssa Azar

Źródło: Tiktok.com/@ghayssaazar

Lody z oliwą i solą - o tym trzeba pamiętać

Jeśli nabraliście ochoty, aby również spróbować tego viralowego smaku, najpierw pamiętajcie o 1 rzeczy. Do tego celu należy użyć dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Tylko wtedy całość będzie miała taki smak, jak powinna, a inaczej z pewnością od razu się zniechęcicie i nawet nie poczujecie, o co w tym wszystkim chodzi. Jakościowa oliwa extra virgin ma delikatny smak i lekko owocowy aromat, który fantastycznie podbija słodkie lody. Tańsze tłuszcze mogą natomiast mieć wyraźną nutę goryczy, a to tylko zepsuje lody i cały test pójdzie na marne. 

Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek?

Po czym poznać dobrą oliwę z oliwek? Przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę na jej kolor, bo barwa oliwy powinna być zielonkawa, a nie żółta, jak to często widzimy w sklepach. Drugim bardzo ważnym czynnikiem jest kwasowość oliwy, która powinna wynosić pomiędzy 0,2 a 0,8 procent. Prostym wyznacznikiem dobrej jakości produktu będzie też zwykle szklanka butelka z ciemnego szkła, bo tylko w takich opakowaniach oliwa z oliwek może być dobrze przechowywana bez narażania na promienie słoneczne. 

Jak sprawdzić jakość oliwy, którą już macie w domu? Wystarczy obserwować co dzieje się z nią po schłodzeniu. Gdy włożymy butelkę do lodówki i jej zawartość stanie się mętna oraz nieco zgęstnieje, to mamy do czynienia z dobrej jakości produktem. Nie musicie się też martwić, bo po wyjęciu z lodówki oliwa z oliwek szybko odzyskuje pierwotną konsystencję i nie traci przy tym żadnych cennych właściwości. 

Jak efektownie podawać lody? Inne nietypowe dodatki

Okazuje się jednak, że lody z solą i oliwą to tylko początek, bo w sieci znajdziemy znacznie więcej niecodziennych połączeń, które o dziwo świetnie smakują. Jednym z takich pomysłów są lody z odrobiną syropu balsamicznego, czyli gęstego sosu na bazie octu balsamico, używanego zwykle do sałatek. Niektórzy wrzucają też do pucharków takie dodatki jak listki świeżej bazylii czy szczypta chili.