Sałatka ryżowa to świetne rozwiązanie, gdy chcemy nakarmić całą rodzinę czymś pysznym i zdrowym. Ulubione przepisy to sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem, albo sałatka ryżowa z tuńczykiem. Ryż jest neutralny w smaku, więc nie wpływa na smak pozostałych składników, a zdecydowanie powiększa ilość sałatki. Jednak wiąże się to z gotowaniem i czekaniem aż makaron zmięknie, a potem wystygnie. Dlatego mamy świetny zamiennik, który spełnia tę samą rolę, a dodatkowo jest gotowy błyskawicznie. O czym mowa?

Makaron ryżowy nie tylko do sałatki

Ten produkt to makaron ryżowy. Jeśli do tej pory nie używaliście go w kuchni, najwyższa pora poznać ten genialny dodatek.
Makaron ryżowy zawiera tylko mąkę ryżową i wodę. Pochodzi z Chin, gdzie mówią na niego „makaron długiego życia”. Jest dobrym źródłem węglowodanów i błonnika. Jego kolejną zaletą jest fakt, że jest bezglutenowy i niskokaloryczny, dzięki czemu dba o naszą figurę i zdrowie. Można go dodawać do sałatek, ale też do zup, zapiekanek i wszędzie tam, gdzie klasycznie dodajemy ryż.
Największą zaletą makaronu ryżowego jest fakt, że nie trzeba go gotować.
Wystarczy włożyć go do miski i zalać wrzątkiem. Po 3-4 minutach zmięknie i będzie gotowy do jedzenia. Grubsze wstążki zostawcie w wodzie na około 6-7 minut. Po tym czasie przelejcie go zimną wodą i odcedźcie. Jeśli chcecie mieć krótsze nitki, wystarczy pociąć gotowy makaron nożyczkami.

Najlepsza surówka z makaronem ryżowym

Do jej przygotowania potrzebujecie jedynie kapustę, marchewkę, ogórek i opcjonalnie czerwoną cebulę i dodatki. Całą robotę robi tu obłędnie pyszny sos.

  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego (nitki)
  • 1/2 główki niedużej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 duży ogórek
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • płatki chili i sól do smaku
  • orzeszki ziemne i nasiona sezamu
  • liście kolendry

na sos:

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 limonki

Makaron włóżcie do miski, zalejcie wrzątkiem i posólcie. Zostawcie na 3-4 minuty aż zmięknie, a następnie przelejcie zimną wodą i odcedźcie. W międzyczasie posiekajcie kapustę w drobne paski, albo zetrzyjcie na mandolinie. Ogórek umyjcie, ale nie obierajcie ze skóry. Obieraczką do warzyw zetrzyjcie go na cieniutkie, długie paski.  To samo zróbcie z marchewką. Cebulę pokrójcie w drobną kosteczkę, albo w cienkie pióra.
Teraz czas na sos. Do blendera włóżcie wszystkie składniki na sos i blendujcie do chwili, aż powstanie jednolita konsystencja.
Do miski z pokrojonymi składnikami dorzućcie wystudzony makaron, posiekane listki kolendry, orzeszki ziemne i nasiona sezamu i całość zalejcie aromatycznym sosem. Doprawcie solą i płatkami chili. Dobrze wymieszajcie i gotowe. Ta sałatka jest genialna.

Ten przepis podejrzeliśmy na Instagramie u @sangita.patel

 

GettyImages