Ryż jaśminowy jest bardzo uniwersalny - pasuje do dań na słodko oraz słono, w towarzystwie mięsa.
Ryż jaśminowy - wartości i charakterystyka
Ryż ten należy do odmiany długoziarnistej. Po ugotowaniu jest dość kleisty. Pola ryżowe z ryżem jaśminowym spotkamy głównie w Tajlandii. W 100 gramach tej odmiany ryżu znajdziemy około 350 kalorii. Nie posiada w sobie za wiele błonnika (jedynie 1,5 g), jest również beztłuszczowy - to idealny składnik diet lekkostrawnych. Duża ilość węglowodanów (aż 80 g) wskazuje na idealny produkt do zajadania przed treningiem. W ryżu jaśminowym znajdziemy najwięcej fosforu (160 mg) oraz magnezu (15 mg). Jest on także źródłem nieznacznych ilości witamin z grupy B.
Ryż jaśminowy - prozdrowotne działanie
Dzięki swojej lekkostrawności, ryż jaśminowy to doskonały produkt do spożywania podczas problemów z jelitami i niestrawnościami. Na biegunki pomoże porcja ryżu jaśminowego ugotowanego jedynie na wodzie. Korzystnie wpływa na poprawę trawienia i działanie układu pokarmowego. Jego regularne spożywanie pomoże obniżyć poziom cholesterolu oraz nadciśnienia!
Ryż jaśminowy poleca się także dla każdego, kto stosuje dietę bezglutenową.
Ryż jaśminowy - zastosowanie i przepisy
Ta odmiana ryżu może być z powodzeniem wykorzystywana w kuchni jako element deserów jak i obiadów. Pasuje do mięs oraz ryb. Idealnie komponuje się z owocami - mango, cytrusami. Jeżeli planujesz przygotować egzotyczne danie, ryż jaśminowy będzie dobrym wyborem. Poniżej 3 proste przepisy z wykorzystaniem ryżu jaśminowego!
Smażony ryż jaśminowy z jajkiem i szczypiorkiem
Potrzebujesz:
- 100 g ryżu jaśminowego (woreczek),
- 1 jajko,
- 1 cebulę dumkę,
- 2 łyżki posiekanego w paski szczypiorku,
- szczypta oregano,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie odcedzamy. Przekładamy na talerz.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę.
- Jajko przekładamy do miseczki, roztrzepujemy przy pomocy widelca. Dodajemy ½ posiekanego wcześniej szczypiorku. Na koniec dorzucamy przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz i oregano.
- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy cebulkę.
- Na patelnię dodajemy ugotowany ryż, często mieszając.
- Po 2 minutach wlewamy w ryż przygotowaną masę jajeczną. Trzymamy na źródle ciepła dopóki jajko nie będzie ścięte.
- Przekładamy do miski i posypujemy resztą szczypiorku.
Pieczony ryż jaśminowy z kokosem i jabłkiem
Potrzebujesz:
- 200 g ryżu jaśminowego (2 woreczki),
- ½ litra mleka (dowolnego rodzaju),
- 2 łyżki cukru (najlepiej kokosowego lub trzcinowego),
- 3 łyżki wiórków kokosowych.
- 3 jabłka,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia.
Sposób wykonania:
- Ryż gotujemy w mleku, z dodatkiem odrobiny soli (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- Ugotowany ryż przekładamy do innego naczynia i wystudzamy.
- Do ryżu dodajemy cukier i wiórki kokosowe.
- Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę.
- Ceramiczną lub szklaną formę do pieczenia smarujemy masłem. Przekładamy składniki w kolejności: jabłka - ryż - jabłka. Wierzch posypujemy cynamonem oraz odrobiną cukru.
- Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Ryż jaśminowy z mango na mleku kokosowym
Potrzebujesz:
- 2 woreczki ryżu jaśminowego,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 2 sztuki mango,
- cukier (ilość w zależności od upodobań),
- opakowanie lodów waniliowych.
Sposób wykonania:
- Ryż jaśminowy zagotowujemy na mleku kokosowym i odstawiamy na około godzinę. Ryż powinien wsiąknąć mleko i zmięknąć.
- Wystudzony ryż przekładamy do naczyń, w których chcemy go podawać.
- Mango myjemy, obieramy i kroimy najlepiej w cienkie fileciki. Ozdabiamy nimi wierzch deseru.
- Na samym szczycie układamy gałkę lodów waniliowych.
- Całość możemy udekorować liśćmi mięty.
Komentarze