Ryż jaśminowy jest bardzo uniwersalny - pasuje do dań na słodko oraz słono, w towarzystwie mięsa. 

Ryż jaśminowy - wartości i charakterystyka

Ryż ten należy do odmiany długoziarnistej. Po ugotowaniu jest dość kleisty. Pola ryżowe z ryżem jaśminowym spotkamy głównie w Tajlandii. W 100 gramach tej odmiany ryżu znajdziemy około 350 kalorii. Nie posiada w sobie za wiele błonnika (jedynie 1,5 g), jest również beztłuszczowy - to idealny składnik diet lekkostrawnych. Duża ilość węglowodanów (aż 80 g) wskazuje na idealny produkt do zajadania przed treningiem. W ryżu jaśminowym znajdziemy najwięcej fosforu (160 mg) oraz magnezu (15 mg). Jest on także źródłem nieznacznych ilości witamin z grupy B.

Ryż jaśminowy - prozdrowotne działanie

Dzięki swojej lekkostrawności, ryż jaśminowy to doskonały produkt do spożywania podczas problemów z jelitami i niestrawnościami. Na biegunki pomoże porcja ryżu jaśminowego ugotowanego jedynie na wodzie. Korzystnie wpływa na poprawę trawienia i działanie układu pokarmowego. Jego regularne spożywanie pomoże obniżyć poziom cholesterolu oraz nadciśnienia!
Ryż jaśminowy poleca się także dla każdego, kto stosuje dietę bezglutenową

Ryż jaśminowy - zastosowanie i przepisy 

Ta odmiana ryżu może być z powodzeniem wykorzystywana w kuchni jako element deserów jak i obiadów. Pasuje do mięs oraz ryb. Idealnie komponuje się z owocami - mango, cytrusami. Jeżeli planujesz przygotować egzotyczne danie, ryż jaśminowy będzie dobrym wyborem. Poniżej 3 proste przepisy z wykorzystaniem ryżu jaśminowego!

Smażony ryż jaśminowy z jajkiem i szczypiorkiem

Potrzebujesz:

  • 100 g ryżu jaśminowego (woreczek),
  • 1 jajko,
  • 1 cebulę dumkę, 
  • 2 łyżki posiekanego w paski szczypiorku, 
  • szczypta oregano,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób wykonania: 

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie odcedzamy. Przekładamy na talerz.
  2. Cebulę siekamy w drobną kostkę. 
  3. Jajko przekładamy do miseczki, roztrzepujemy przy pomocy widelca. Dodajemy ½ posiekanego wcześniej szczypiorku. Na koniec dorzucamy przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz i oregano. 
  4. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy cebulkę. 
  5. Na patelnię dodajemy ugotowany ryż, często mieszając. 
  6. Po 2 minutach wlewamy w ryż przygotowaną masę jajeczną. Trzymamy na źródle ciepła dopóki jajko nie będzie ścięte. 
  7. Przekładamy do miski i posypujemy resztą szczypiorku. 

Pieczony ryż jaśminowy z kokosem i jabłkiem

Potrzebujesz:

  • 200 g ryżu jaśminowego (2 woreczki),
  • ½ litra mleka (dowolnego rodzaju),
  • 2 łyżki cukru (najlepiej kokosowego lub trzcinowego), 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych.
  • 3 jabłka,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia.

Sposób wykonania:

  1. Ryż gotujemy w mleku, z dodatkiem odrobiny soli (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  2. Ugotowany ryż przekładamy do innego naczynia i wystudzamy.
  3. Do ryżu dodajemy cukier i wiórki kokosowe. 
  4. Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. 
  5. Ceramiczną lub szklaną formę do pieczenia smarujemy masłem. Przekładamy składniki w kolejności: jabłka - ryż - jabłka. Wierzch posypujemy cynamonem oraz odrobiną cukru. 
  6. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. 

Ryż jaśminowy z mango na mleku kokosowym

Potrzebujesz:

  • 2 woreczki ryżu jaśminowego, 
  • 1 puszka mleka kokosowego, 
  • 2 sztuki mango, 
  • cukier (ilość w zależności od upodobań),
  • opakowanie lodów waniliowych. 

Sposób wykonania:

  1. Ryż jaśminowy zagotowujemy na mleku kokosowym i odstawiamy na około godzinę. Ryż powinien wsiąknąć mleko i zmięknąć. 
  2. Wystudzony ryż przekładamy do naczyń, w których chcemy go podawać. 
  3. Mango myjemy, obieramy i kroimy najlepiej w cienkie fileciki. Ozdabiamy nimi wierzch deseru. 
  4. Na samym szczycie układamy gałkę lodów waniliowych. 
  5. Całość możemy udekorować liśćmi mięty.