Jesień i zima to idealna pora na pora. W tym okresie jemy go zdecydowanie najczęściej, w różnych postaciach. Por trafia u nas nie tylko do wywaru na rosół, ale też do zupy ziemniaczanej i zupy-krem z serem oraz do cebulowej. Przepyszne są też pory zapiekane pod beszamelem lub sosem. Bardzo lubię też pory duszone, z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Używam ich również do sosu pieczarkowego - z makaronem lub kluskami ziemniaczanymi. Trudno wyobrazić sobie bez niego również wiele sałatek i surówek. Moja szybka sałatka z pora jest równie dobra, jak jarzynowa, ale zdecydowanie mniej pracochłonna. 

Szybka sałatka z pora - kilka przydatnych trików

W tym roku postanowiłam przygotować święta szybciej niż zwykle i lepiej się przy tym zorganizować. O przyniesienie klasycznej jarzynowej proszę naszych gości. Sama robię sałatkę z pora i szynki - i nikt nie narzeka. Stosuję przy tym kilka sztuczek. 

Jeśli obawiacie się, że surowy por może być dla kogoś zbyt pikantny, po pokrojeniu warzywa przełóżcie kawałki na sitko i przelejcie gorącą wodą lub zblanszujcie przez kilkanaście sekund w gorącej wodzie. W ten sposób możecie przygotować pora również do śledzi - zamiast cebuli, której zdarza się gorzknieć w surówkach i sałatkach.

Zielona część pora często jest zdrewniała i ma ostrzejszy smak niż biała. Jest jadalna, ale bywa dość twarda. Możecie ją wykorzystać do wywaru na rosół lub wrzucić do gotujących się ziemniaków, ryżu czy też kaszy. Zielona część pora zaromatyzuje wodę i gotowane dodatki będą smaczniejsze.

Ugotowane na twardo jajka możecie przepuścić przez specjalną kratkę - krajalnicę (zwykle jest ona dołączona do wielofunkcyjnej mandoliny do warzyw). Można ją też kupić osobno. Przygotowanie tej sałatki zajmuje mi 10 minut. Resztę składników i sos szykuję, gdy jajka się gotują. 

Najlepsza sałatka z pora i szynki - przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 por (biała część)
  • 6 ogórków konserwowych
  • 200 g szynki konserwowej
  • 200 g sera gouda
  • 180 g kukurydzy konserwowej

Składniki na sos: 

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • po 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu 

Sposób przygotowania:

Ugotujcie jajka na twardo i pokrójcie je w niezbyt małą kostkę. Przełóżcie do miski. Odkrójcie zieloną i korzeniową część pora. Przekrójcie na pół, pokrójcie w półplasterki, przenieście na sitko, opłuczcie zimną wodą, a następnie przelejcie wrzątkiem. Wystudźcie. W międzyczasie pokrójcie ogórki konserwowe w półplasterki i połączcie je z jajkami w misce. Dodajcie też wystudzonego pora. Pokrójcie szynkę w kostkę i dodajcie ją do miski z pozostałymi składnikami sałatki. Zetrzyjcie na dużych oczkach tarki żółty ser i wrzućcie do miski. Wsypcie do środka odsączoną kukurydzę.  

Przygotujcie sos: w osobnej miseczce wymieszajcie majonez z jogurtem, musztardą, solą i pieprzem. Zalejcie sosem sałatkę, wymieszajcie. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na min. pół godziny, by składniki zdążyły się przegryźć.