Rosół z makaronem to klasyka w niemal każdym domu i restauracyjnych menu, ale można go podać jeszcze ciekawiej i smaczniej. Wypróbujcie inny dodatek, a tak podana zupa zachwyci wszystkich gości i każdy będzie pytał o przepis. Wystarczy tylko 1 popularny składnik z dzieciństwa i odrobina wody. Proste, tanie i pyszne - czego chcieć więcej?

Co dodać do rosołu, zamiast makaronu?

Na naszych stołach zdecydowanie najczęściej pojawia się rosół z makaronem lub taki z lanymi kluseczkami. W niektórych regionach kraju jada się też rosół z ziemniakami, ale jest jeszcze jedna wersja smakowa tej zupy, o której nie każdy słyszał. Okazuje się, że fantastycznym wyborem jest też rosół z kaszą manną, który nazywa się też rosolnikiem. Taki pomysł na podanie rosołu wcale nie jest żadnym nowym wymysłem, a bardzo starą recepturą, o której wiele osób zapomniało. Warto jednak ją przypomnieć i ponownie spopularyzować, bo to genialne połączenie.

Jak zrobić rosół z kaszą manną?

Choć może wydawać się, że kasza manna nie pasuje do mięsno-warzywnego bulionu, to jej delikatny smak perfekcyjnie się tu wpisuje. Tych drobinek z dzieciństwa nie dosypuje się jednak tak po prostu do bulionu, tylko wcześniej gotuje i zostawia do ostygnięcia, a następnie kroi w kostkę. W ten sposób kaszka nie tylko świetnie smakuje i syci na długo, ale i pięknie prezentują się w gotowej zupie. Zobaczcie przepis krok po kroku i koniecznie spróbujcie tego wyjątkowego wydania najpopularniejszej polskiej zupy.

Przepis na rosół z kaszą manną

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 4 l i 400 ml wody
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek kaszy manny

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieramy, a cebulę przekrajamy na pół i opalamy nad ogniem. Wrzucamy je do garnka razem z kurczakiem, zalewamy 4 l wody i dosypujemy przyprawy. Gotujemy całość na małej mocy palnika przez około 2,5 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania doprawiamy rosół solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie, gdy rosół się gotuje, w oddzielnym garnuszku zagotowujemy 400 ml wody z odrobiną soli i wsypujemy 5 łyżek kaszy manny. Gotujemy, ciągle mieszając, aż kasza zgęstnieje, a następnie przelewamy ją do głębokich talerzy i zostawimy do ostygnięcia. Kiedy stężeje, kroimy ją w kostkę i zalewamy gotowym rosołem.