Macie ochotę na słodki wypiek na chrupiącym spodzie? Niezależnie od tego, jakie nadzienie wybierzecie, najważniejsze jest to, by zagnieść dobre kruche ciasto, a w tym celu warto trzymać się kilku ważnych zasad. Zobaczcie przepis na banalnie prosty i idealnie chrupiący wypiek, który pasuje do każdego nadzienia, jakie tylko macie pod ręką. 

Jak zrobić dobre ciasto kruche pod każdy dżem?

Po pierwsze liczą się proporcje, a te łatwo zapamiętacie dzięki zasadzie 3:2:1. Cyferki te oznaczają stosunek mąki do cukru i tłuszczu, czyli na każde 300 g mąki dodajemy 200 g masła i 100 g cukru. Do tego opcjonalnie można też dodać żółtko lub odrobinę kwaśnej śmietany i gotowe. 

Drugą ważną kwestią jest właściwie wyrabianie, a w tym przypadku chodzi o to, aby było ono możliwie jak najkrótsze. Otóż kruche ciasto nie lubi długiego kontaktu z ciepłymi dłońmi, więc najlepiej najpierw wstępnie przesiekać masło z cukrem i mąką nożem, a gdy masa będzie już lekko połączona, dopiero na sam koniec szybko wyrobić je na gładką masę.

Ostatnią sztywną zasadą, której nie można pomijać, jest chłodzenie gotowego ciasta. To niezwykle ważne, gdyż to właśnie dzięki temu wypiek napiera potem chrupkości i delikatności. Pamiętajcie więc, że wyrobione ciasto należy schować do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet na godzinę. 

kruche ciasto przepis

Źródło: AdobeStock

Jak długo piec kruche ciasto z dżemem?

Gdy mamy już chłodzone kruche ciasto, wystarczy wyłożyć nim spód blachy i rozsmarować ulubione nadzienie na górze. Może to być zarówno dżem truskawkowy, jak i konfitura z wiśni, czy powidła śliwkowe. Świetnie sprawdzi się tu także domowy mus jabłkowy czy gruszkowy. Dodatkowo możecie posypać całość kruszonką lub odłożyć część ciasta kruchego i ułożyć je na wierzchu w formie uroczej kratki.

Właściwie każde nadzienie tu pasuje, a jedyne, o czym musicie pamiętać, to odpowiedni czas pieczenia. Zwykle trwa to około 25-35 minut, ale oczywiście wszystko zależy od wielkości blachy, grubości ciasta i możliwości waszych piekarników. Warto więc obserwować wypiek i na bieżąco kontrolować jego kolor i strukturę. 

Prosty przepis na kruche ciasto z dżemem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200g masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300 g gęstego dżemu.

Przygotowanie:

  1. Zimne masło kroimy na małe kawałki, a następnie siekamy nożem na stolnicy razem z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkiem i cukrem. Gdy masa będzie już wstępnie połączona, krótko zagniatamy ją w dłoniach i owijamy gotową kulkę folią spożywczą. Tak przygotowane kruche ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na 3 części i dwie z nich wałkujemy na spód, a jedną zostawiamy do kruszonki na wierzch. Większą częścią wylepiamy blachę, następnie smarujemy ciasto dżemem, a na koniec ścieramy mniejszą część masy na tarce, tworząc kruszonkę. 
  3. Tak przygotowane kruche ciasto z dżemem pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.