Ciasto kruche to jeden z najpopularniejszych przepisów, który wykorzystujemy nie tylko do deserów, ale i wytrawnych tart czy babeczek na słono. Aby jednak nasz spód był idealnie delikatny i rozpływający się w ustach, warto trzymać się pewnej starej zasady, o której dziś wielu już zapomniało. Zobaczcie, o czym mowa i zacznijcie robić kruche ciasto w ten sposób, a różnicę poczujecie już po pierwszym kęsie.

Jak zrobić kruche ciasto? Sprawdzony babciny sposób

Podstawowy przepis na ciasto kruche to po prostu mąka, zimne masło i jajka, lub same żółtka. Obie te wersje pozwolą uzyskać smaczne ciasto, jednak częściej poleca się dodawanie samych żółtek, gdyż białka sprawiają, że ciasto po upieczeniu staje się twardsze. W starych przepisach często można było znaleźć też ciasto kruche z ugotowanych i przetartych przez sito żółtek i okazuje się, że jest to genialna metoda, którą warto przywrócić do łask. Wszystko dlatego, że dzięki wcześniejszemu ugotowaniu żółtek, gotowe ciasto staje się jeszcze bardziej kruche, delikatne i rozpływające się w ustach

Kruche ciasto z gotowanymi żółtkami - o tym trzeba pamiętać

Tak przyrządzona masa po upieczeniu staje się znacznie lepsza, jednak wcześniej wymaga przestrzegania 2 ważnych zasad. Po pierwsze, musimy pamiętać, że jajka na twardo należy ugotować z wyprzedzeniem i całkowicie ostudzić żółtka przed przetarciem ich przez sito. Drugą złotą zasadą tego przepisu jest natomiast odpowiednie formowanie, ponieważ delikatne kruche ciasto z gotowanymi żółtkami nie może być zbyt cienko rozwałkowane, bo zacznie się kruszyć

Przepis na kruche ciasto z gotowanymi żółtkami

Składniki:

  • 200 g zimnego masła,
  • 3 ugotowane żółtka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, a następnie dodajemy do tego pokrojone masło, przetarte przez sito żółtka i sól. Wszystko najpierw siekamy nożem, a gdy składniki wstępnie się połączą, szybko wyrabiamy je dłońmi na gładkie ciasto. Ważne, aby zagniatanie trwało jak najkrócej, żeby nie ogrzewać ciasta ciepłem dłoni. 

Gotowe kruche ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie delikatnie je wałkujemy (nie za cienko), wykładamy do formy i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Po tym czasie wyjmujemy blachę i wykładamy na podpieczony spód ulubione dodatki, a następnie ponownie wkładamy ciasto do pieca na 20-30 minut, w zależności od użytego nadzienia.