Czekolada, to ten składnik deserów, który zawsze wzbudza uśmiech na twarzy. I nie tylko z powodu swojego smaku, ale też swoich właściwości. Zawarta w czekoladzie ogromna ilość aktywnie działających substancji bez wątpienia wpływa na nasze poczucie szczęścia. Wszystko dzięki fenylotylaminie, która jest odpowiedzialna za wydzielanie w naszym organizmie endorfin, czyli tak zwanych hormonów szczęścia. To właśnie one poprawiają nastrój, redukują zmęczenie oraz potęgują poczucie przyjemności. Czekolada wspiera także nasze zdrowie. Jedząc ją w organizmie wydziela się serotonina, która przeciwdziała depresji oraz chorobom układu nerwowego i trawiennego. Zawarte w niej związki, tj. flawonole chronią nasz organizm przed poważniejszymi schorzeniami, m.in. chorobami nowotworowymi czy zawałami serca.
Po tych informacjach już chyba nie macie wątpliwości, czy zrobić ten deser?
Ciasto z musem czekoladowym
Do wykonania tego wybornego ciasta będziecie potrzebować:
- 140 gramów ciasteczek
- 400 gramów czekolady
- 300 gr jogurtu
- 150 gramów mleka
- 80 gramów stopionego masła
- łyżka żelatyny
- kakao
Znacznie ułatwi pracę
Ciasteczka zmiksujcie, wymieszajcie z roztopionym masłem i wyłóżcie powstałą masą dno formy. Włóżcie do lodówki na 10 minut, alby stwardniało.
Następnie rozpuśćcie czekoladę z mlekiem, dodajcie żelatynę, wymieszajcie dokładnie i poczekajcie chwilę aż przestygnie. Dodajcie jogurt i miksujcie całość przez 5-10 minut, aż uzyskacie lekką, puszysta konsystencję. Wylejcie powstałą masę na ciasteczkowy spód. Całość włóżcie do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki na górę musu dodajcie kakao, pokruszone płatki czekolady, albo polejcie rozpuszczoną polewą czekoladową.
Można podawać i rozkoszować się smakiem i konsystencją.