Gdy macie ochotę na pyszny deser, wcale nie musicie robić odstępstw od zdrowego odżywiania. Ten mus czekoladowy bez cukru ma niewiele kalorii i całe mnóstwo białka w środku. Wszystko za sprawą głównego składnika, który zwykle wykorzystuje się do dań wytrawnych, a okazuje się, że w deserach też genialnie się sprawdza. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie zamienić ten produkt w szybki i prosty mus czekoladowy. 

Jak zrobić mus czekoladowy? 

Większość przepisów na mus czekoladowy bazuje na czekoladzie i śmietance kremówce lub serku mascarpone. Niektórzy dodają też jajka, ale okazuje się, że można użyć czegoś jeszcze cenniejszego. Wystarczy zblendować tofu z rozpuszczoną czekoladą, a powstanie idealnie kremowy mus bogaty w cenne białko. Co więcej, tak przygotowany mus czekoladowy będzie o wiele mniej kaloryczny od klasycznego, a do tego nasyci nas na długo.

Oprócz tofu i czekolady potrzebne wam będzie już tylko dowolne słodzidło. W poniższym przepisie, pochodzącym z instarmagowego profilu @jedz_fit, wykorzystano syrop klonowy, jednak możecie zastosować inne zamienniki cukru. W tym celu świetnie sprawdzi się ksylitol, erytrol lub stevia. Do tego opcjonalnie można dorzucić trochę wanilii lub inny ulubiony aromat.

mus czekoladowy przepis

Źródło: Getty/iStock

Przepis na mus czekoladowy z tofu

Składniki:

  • 400 g tofu,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • pół łyżeczki wanilii.

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy tofu, wanilię i syrop klonowy i wszystko dokładnie blendujemy na kremową i gładką masę. Tak przygotowany mus przekładamy do pucharków lub miseczek i schłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej nawet całą noc.

Źródło: Instagram.com/jedz_fit/

Mus czekoladowy - dodatki

Gotowy mus czekoladowy z tofu smakuje obłędnie sam w sobie, jednak można go urozmaicać na różne sposoby, aby nigdy nam się nie znudził. Blendując masę warto więc dorzucić do niej takie dodatki jak cynamon, odrobina soli, czy mała szczypta chili

Z kolei gotowy mus czekoladowy w pucharkach można ozdobić bitą śmietaną, startą czekoladą lub świeżą miętą. Piękną i smaczną dekoracją będą też świeże lub mrożone owoce, czy łyżka ulubionej konfitury. Dobrym pomysłem na urozmaicenie kremowej masy są też chrupiące orzechy włoskie, migdały czy pistacje.