Biała czekolada jest niezwykle kremowa, mleczna i efektowna. Drobne owoce sezonowe dobrze się z nią komponują, zwłaszcza te lekko kwaskowe, jak maliny, drobne truskawki, borówki lub jeżyny. Z pewnością urzeknie wszystkich domowników i gości. W takiej wersji jest wprost idealna na przyjęcie dla dzieci.

Składniki na mrożoną białą czekoladę z owocami

  • 100 g białej czekolady
  • 500 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
  • 100 g malin lub drobnych truskawek
  • 100 g borówek

Jak zrobić mrożoną białą czekoladę z owocami?

  1. Do małego garnka lub rondelka wlewamy wodę – do połowy wysokości. Czekamy, aż się zagotuje. W tym czasie czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy ją do miski odpornej na wysokie temperatury. Naczynie ustawiamy na garnku, ale tak, żeby nie dotykało powierzchni wody. Zmniejszamy ogień, woda powinna się gotować, ale bardzo lekko.
  2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszamy. W tym celu można użyć też kuchenki mikrofalowej. Dokładamy jogurt lub, jeśli nie liczymy kalorii, można zamienić go na śmietanę.
  3. Masę czekoladową dzielimy na pół – potrzebne będą dwa naczynka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  4. Wybrane sezonowe owoce myjemy pod zimną, bieżącą wodą. W razie potrzeby oczyszczamy je dodatkowo – truskawki wymagają usunięcia szypułek, a porzeczki łodyżek. Osuszamy je bardzo delikatnie. Większe truskawki warto pokroić na cząstki, np. w ćwiartki albo po prostu w plasterki. Pozostałe zostają w całości.
  5. Do jednego naczynia przekładamy truskawki lub maliny. Z kolei do drugiego borówki, porzeczki bądź mniejsze jeżyny, najlepsze będą leśne. Mieszamy je bardzo ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury owoców. Inną opcją jest po prostu rozłożenie ich na blaszce i zalanie czekoladą.
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią białą czekoladę z owocami. Ale tak, żeby składniki się nie połączyły. Chyba, że chcemy zrobić mieszankę.
  7. Czekoladę z owocami przekładamy do zamrażalnika na 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Ten deser warto zaplanować sobie wcześniej, żeby odpowiednio się zmroził.
  8. Mrożoną białą czekoladę z owocami łamiemy na mniejsze kawałki, według uznania.

W ten sam sposób można zrobić również mrożoną ciemną czekoladę: deserową lub gorzką. A w wersji fit polecamy użyć czekolady bez cukru. Kalorii będzie mniej, ale czasami pozostałe składniki pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego dodatkowo proponujemy przepis na białą czekoladę bez cukru. Wykonanie jest naprawdę proste, a korzyści dla naszego organizmu nieocenione.

Składniki na 2 tabliczki białej czekolady bez cukru

  • 110 g mleka w proszku
  • 100 g masła kakaowego lub masło z mleka krowiego
  • 100 g ksylitolu lub erytrytolu – można dodać mniej
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii   

Jak zrobić białą czekoladę bez cukru?

  1. Tłuszcz kakaowy nie jest powszechnie dostępny, więc w razie czego możemy go zastąpić zwykłym masłem lub olejem kokosowym. Przekładamy go do garnuszka i roztapiamy w kąpieli wodnej.
  2. Mleko w proszku przesiewamy przez sitko, unikniemy grudek. Jak tylko tłuszcz przybierze płynną konsystencję, dosypujemy do niego mleko w proszku, zamiennik cukru i wanilię. Rondelka nie zdejmujemy z ognia. Za to mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Jeszcze ciepłą masę, ale nie gorącą, przelewamy do foremek. Białą czekoladę bez cukru trzymamy w lodówce – jemy dopiero jak stężeje.