Jeśli tradycyjne, pieczone ciasta nie są waszą specjalnością lub zawsze wychodzi wam zakalec, tutaj obejdzie się bez skuchy. Szybki deser czekoladowy przygotujecie ekspresowo, a resztę zrobi za was lodówka. W przeciwieństwie do wypieków, możecie śmiało na dłuższą chwilę o nim zapomnieć. Kilka chwil dłużej w lodówce pomoże tylko scalić masę na ten przysmak. Nic się nie przypali, a i zmywania będzie zdecydowanie mniej niż po pieczeniu. Same zalety.
Szybki deser bez pieczenia - sprytny sposób na słodką przyjemność
Co możecie zrobić błyskawicznie i bez konieczności włączania piekarnika i pilnowania czasu czy precyzyjnych proporcji? Takim deserem będą wszelkie serniki na zimno bez podpiekanego (czy jakiegokolwiek wręcz) spodu. Hitem będzie zawsze sernik oreo ze spodem i wierzchem z czarnych, uwielbianych przez wszystkich ciasteczek.
Możecie też przygotować deser w pucharku, np. eton mess z malinami i bezą (już gotową, którą wystarczy pokruszyć) czy też 2-warstwowy kogel-mogel z bitą śmietaną. Z przygotowaniem tych wszystkich propozycji poradzą sobie nawet roztrzepane nastolatki. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa.
Mleko skondensowane - sekretny składnik szybkiego deseru czekoladowego
Doskonałym składnikiem do wielu deserów na zimno jest mleko skondensowane. Wielu z nas zna je z dzieciństwa w wersji w tubce (wyciskaliśmy je prosto do buzi). W wersji do deserów zwykle jest sprzedawane w puszkach, w wariancie słodzonym i bez cukru. Deser czekoladowy bez pieczenia składa się z 2 składników: mleka skondensowanego i czekolady - a że będziemy używać mlecznej, odpada konieczność użycia mleka zagęszczonego z cukrem.
Zwracajcie uwagę na skład produktu. Kupcie mleko skondensowane z mleka pełnotłustego (bez dodatku odtłuszczonego czy w proszku). Takie do tego deseru będzie najlepsze. Aby szybki deser bez pieczenia się udał, a mleko porządnie ubiło, puszka powinna być wyjęta prosto z lodówki.
Jeśli chcesz urozmaicić deser, możesz podzielić mleko przed ubiciem na 2 części i część ubić z czekoladą, a część bez, a następnie przelać do formy jedną warstwę na drugą. Powstanie w ten sposób deser w 2 kolorach.
Deser czekoladowy bez pieczenia - lekka pianka
Składniki (na formę o wymiarach ok. 24 x 26 cm):
- 400 ml bardzo zimnego, niesłodzonego mleka skondensowanego (z pełnotłustego mleka)
- 200 g czekolady mlecznej (lub deserowej, jeśli wolicie mniej słodkie desery)
Opcjonalnie: 2 łyżki kakao do posypania wierzchu deseru.
Sposób przygotowania:
- Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej i wystudźcie.
- Przelejcie zimne mleko skondensowane do miski i ubijcie na piankę.
- Do ubitej z mleka skondensowanego pianki dodawajcie stopniowo wystudzoną czekoladę i zmiksujcie do połączenia się składników.*
- Przełóżcie ubitą masę do formy wyłożonej papierem.
- Włóżcie do lodówki na minimum 4 godziny (na dolną półkę) lub najlepiej na całą noc.
- Tuż przed podaniem posypcie przesianym kakao.
*Nie ubijajcie mleka zbyt długo, by konsystencja pozostała piankowa. W przeciwnym razie uzyskacie „maślaną”.
Źródło przepisu: Instagram (@onaciaglegotuje)